VRIJEME ODLUKE

Svibanj će prelomiti rat u Ukrajini, stiže li i ključni sustav vrijedan milijardu dolara!? Rusi: Uništili smo već pet takvih...

Ukrajini treba najmanje šest do sedam tih novih sustava, jer s njima brane energetsku infrastrukturu

Protuzračni sustav Patriot

 Daniel Mihailescu/Afp

Situacija na bojištu kod Donecka posljednjih se dana intenzivirala, a ruske snage uspjele su potisnuti Ukrajince te dovesti u opasnost prvu liniju obrane na istočnom dijelu fronta. Nakon što je američki Kongres odobrio veliki neophodni paket pomoći za Ukrajinu, Rusija je krenula u utrku s vremenom, želi iskoristiti vrijeme prije nego što ukrajinskoj strani stigne potrebno naoružanje.

Rusi su, prvi put nakon dugo vremena, izveli jedan vrlo uspješan napad kod Očeretina, strateškog mjesta koje može imati ključnu ulogu za njihovo daljnje osvajanje ostatka Donecke oblasti. No, osim sustava ATACMS koji je već tajno stigao u Ukrajinu (Rusi su angažirali sve svoje obavještajne snage da otkriju njihovo skladištenje kako bi ih uništili), SAD će dati Ukrajini i dodatne rakete za sustave Patriot za njezinu protuzračnu obranu.

No, kako piše BBC, taj prvi paket pomoći od 6 milijardi dolara ipak neće sadržavati nove sustave, odnosno lansirne rampe. No, londonski The Guardian navodi da, za razliku od paketa vrijednog milijardu dolara, koji je sadržavao opremu i tehnologiju, najnovija pomoć od 6 milijardi bit će u "konkretnom" naoružanju i municiji, što znači da će trebati više vremena da stigne na bojno polje, što i u Rusiji itekako shvaćaju te su pojačali svoje napade.

Osim toga, ruski ministar obrane Sergej Šojgu tvrdi, prenosi moskovski list Vedomosti, da su Rusi uništili najmanje pet dosad isporučenih sustava Patriot. "Ovo je najveći paket vojne pomoći koji smo dosad odobrili", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin, a "paket" će sadržavati, osim raketa za Patriote, i sustave za presretanje dronova, artiljerijsko streljivo, pogotovo kalibra 122, 152 i 155 mm, dronove Switchblade i Puma te "punjenja" za sustave višeraketnih bacača HIMARS.

Šef Pentagona Lloyd Austin rekao je da SAD radi sa saveznicima na nabavi dodatnih sustava Patriot, ali se nije obvezao da će slati više američkih verzija sustava, navodi Guardian. Rekao je da je posljednjih dana razgovarao nasamo s nizom svojih europskih kolega kako bi potaknuo na razrješenje tog pitanja.

"Ne trebaju im samo Patrioti, trebaju im i druge vrste sustava i presretača", rekao je Austin. "Sve bih nas upozorio u smislu da Patriot postane ‘srebrni metak‘". Njemački mediji navode da će Berlin poslati Kijevu jedan novi sustav, a Španjolska, piše madridski El Pais, odobrila je slanje raketa za te efikasne američke proturaketne sustave.

Nagađalo se da bi tu mogla uskočiti i Grčka, koja posjeduje "municiju" i za sustave S 300 i za Patriote, ali tu je mogućnost odbacio premijer Kiriakos Mitsotakis, pravdajući to "sigurnosnim razlozima". Naime, radi se o stalnoj napetosti u odnosima s Turskom. Kako piše The Guardian, isporučeni američki projektili koristit će se za dopunu već prije isporučenih sustava Patriot.

No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da im treba najmanje šest do sedam novih sustava Patriot, jer njima brane energetsku infrastrukturu, koja je posljednjih tjedana opet na meti ruskih napada. Rusi su nanijeli veliku štetu ukrajinskoj energetskoj i toplinskoj mreži, a napadaju i komunalnu infrastrukturu, pogotovo u Harkivu, Odesi i Kijevu. Cilj tih napada je onemogućiti "normalan život" te natjerati stanovništvo, pogotovo se to odnosi na Harkiv i Odesu, da se evakuira iz gradova, a iz Moskve ionako stalno stižu takva upozorenja.

Zelenski je rekao da su im za zaštitu tih gradova hitno potrebni sustavi Patriot i projektili za njih. "To je ono što može i treba spasiti živote naših ljudi upravo sada te spriječiti potpuno uništenje energetske infrastrukture", poručio je Zelenski partnerima sa Zapada. Zbog nedostatka raketa za sustave Patriot, Rusi su uništili Tripoljsku termoelektranu nedaleko od Kijeva, kao i postrojenja u Harkivu, čime je opskrba strujom znatno otežana. Napomenimo da je početkom travnja Volodimir Zelenski procijenio da bi za potpunu zaštitu ukrajinskog zračnog prostora bilo potrebno najmanje 25 "jedinica" Patriota, što je u ovom trenutku prilično neizvedivo. No, kako se čini, svibanj bi mogao biti prijelomni mjesec za stanje na bojištu, a ne zaboravimo da uskoro Ukrajini stižu i prvi borbeni zrakoplovi F-16.

Austin je rekao da traži od savezničkih nacija da "prihvate malo više rizika" dok razmatraju kakvo oružje poslati Ukrajini. Podsjetimo da jedan sustav Patriot košta milijardu dolara, a jedna raketa 4 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:04