CRNI PONEDJELJAK

Švicarac narastao na rekordnih 6,85 kuna, Zagrebačka burza u minusu

Grupa G7 najrazvijenijih zemalja u suradnji s Europskom centralnom bankom pokušava održati financijsku stabilnost.
 AFP

14:32 NOVO>>>>>>>>>>>>>>> Švicarski franak u ponedjeljak je opet skočio na rekordnu razinu od 6,85 kuna prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke.

11:13 I Zagrebačka burza u ponedjeljak ujutro zabilježila je velike gubitke. Indeks Crobex je u 'minusu' 4,83 posto, a Crobex 10 4,52. Pala je vrijednost gotovo svih dionica.

______________________________________________

8:11 - Azijske su dionice ponovo doživjele značajan pad u ponedjeljak produžujući jedno od najgorih razdoblja posljednjih godina, nakon što je Standard and Poor smanjio najviši kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, javlja BBC .

Gotovo sve burze u Aziji imale su pad veći od 2 posto, a najgori je doživio južnokorejski Kospi s 3,8 posto te honkonški Hang Seng s 3,5 posto.

Brojni investitori zabrinuti su za izglede američkog i europskog gospodarstva s obzirom na velike probleme s rastom te zaduživanjem. Prošlog su petka na globalnim burzama izgubljene bilijarde dolara.

Analitičari upozoravaju kako će tržišta ostati hirovita i u nadolazećim tjednima, unatoč činjenici da grupa G7 najrazvijenijih zemalja u suradnji s Europskom centralnom bankom pokušavaju održati njihovu financijsku stabilnost.

- Sniženje kreditnog rejtinga za SAD je događaj bez presedana koji pokazuje kako se očekuje da će rast američkog gospodarstva u sljedećih par godina biti usporen - pojasnio je Alvin Liew iz UOB Banke iz Singapura.

Standard & Poor je smanjio kreditni rejting SAD-u s najvišeg AAA na AA+ , što se dogodilo prvi put u povijesti. Time je izražena značajna zabrinutost oko manjka u proračunu SAD-a.

Strah investitora je da će američka ekonomija vrlo sporo napredovati te ponovo zapasti u krizu. To bi naštetilo Aziji koja je snažno oslanja na SAD, najveće gospodarstvo na svijetu.

Upravo stoga se najviše ulaže u 'sigurne luke' poput zlata što je za posljedicu imalo da je cijena te plemenite kovine danas je dosegnula novu rekordnu razinu od čak 1.700 dolara za uncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:39