POTPUNA MONETARNA REFORMA

ŠVICARCI IZLAZE NA REFERENDUM O POZAJMICAMA BANAKA I ONLINE KOCKANJU Prođe li inicijativa, banke više ne bi smjele prekomjerno pozajmljivati novac

 Arnd Wiegmann / REUTERS

Švicarski glasači u nedjelju odlučuju hoće li će promijeniti način na koji banke pozajmljuju novac i treba li blokirati strane 'online' kockarnice, javlja dpa.

Zagovornici tzv. "suverene novčarske inicijative" žele potpuno reformirati monetarni sustav zemlje kako bi svoju ekonomiju zaštitili od budućih financijskih kriza. Prema tom novom konceptu, koji su razvili ekonomisti iz Švicarske i Njemačke, banke više ne bi smjele prekomjerno pozajmljivati novac jer bi središnja banka (Švicarska narodna banka ) postala jedina institucija moja može stvarati novac.

Banke bi jedino mogle davati zajmove ukoliko od središnje banke, drugih vjerovnika ili depozita klijenata, nabave odgovarajuću svotu. No, zagovornici tog sustava suočeni su s protivljenjem svih glavnih političkih stranaka, kompanija i banaka.

"Suveren novac bacio bi panj pod noge našem kreditnom sustavu, a pogodio bi i zajmoprimce i štediše", kazao je direktor švicarske središnje banke Thomas Jordan.

Očekuje se da će glasači odbaciti monetarnu reformu, ali se čini da će podržati novi zakon o kockanju koji bi švicarskim kasinima dozvolio da u ponudi imaju i 'online' kockanje, ali bi zabranio pristup stranim 'online' operaterima koji nemaju dozvolu za rad u Švicarskoj.

Vlada tvrdi da bi nova pravila primorala kockarske kompanije da porez plaćaju u Švicarskoj, a novac od tog poreza bi se koristio za opće dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 13:39