KONAČNI REZULTATI

Švicarci na referendumu odbili ukidanje slobode kretanja s Europskom Unijom

Protivnici prijedloga SVP-a smatrali su da bi on doveo do nedostatka kvalificiranih radnika i ugrozio švicarsko bogatstvo
Ilustracija
 Fabrice Coffrini/AFP

Švicarski birači odbili su prijedlog desne stranke za ukidanje sporazuma o slobodnom kretanju ljudi s Europskom unijom, potvrdili su konačni rezultati referenduma

Prijedlog je dala desna Narodna stranka (SVP) koja je tvrdila da trenutna liberalna imigrantska politika godišnje u državu dovodi 75 tisuća stanovnika EU-a, što vodi do prenapučenosti, rasta troškova stanovanja i pritiska na sustav socijalne skrbi.

Glasači su u nedjelju odbili taj prijedlog s 61.7 posto, pokazuju konačni rezultati koji odgovaraju anketama provedenima prije tog referenduma.

Protivnici prijedloga SVP-a smatrali su da bi on doveo do nedostatka kvalificiranih radnika i ugrozio švicarsko bogatstvo.

Rezultat glasanja mogao bi dati novi zamah pregovorima između EU-a i Švicarske o okviru kojim bi se regulirala ta i druga teška bilateralna pitanja.

EU želi ujediniti sva pitanja u jednom sporazumu i oslabiti neke privilegije koje je Švicarska ispregovarala ranije. Švicarci to odbijaju.

Njihova država nije članica EU-a, no konzervativci strahuju da bi se dogovorom s Bruxellesom mogla postepeno podčiniti europskim zakonima.

Europski čelnici u nedjelju su pozdravili rezultate referenduma.

"Želimo dodatno konsolidirati i produbiti naše odnose", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Švicarci su u nedjelju glasali o još nekoliko pitanja. Njih 60 posto podržalo je rodiljni dopust za očeve tijekom kojeg će dobivati 80 posto plaće.

Birači su iznenađujuće tijesnom većinom od 50,1 posto podržali plan vlade o izdvajanju do šest milijardi franaka za borbene zrakoplove. Tankom većinom od 51,9 posto Švicarci su odbacili prijedlog izmjene zakona o lovu na vukove koji bi olakšao njihovo usmrćivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:40