ŠOK U EUROPI

Švicarci zbog Ukrajinaca prekidaju tradiciju stariju od 200 godina?! ‘Vrijeme je za promjenu‘

Bern je vojno neutralan još od 1815. godine, ali brojni građani Švicarske, izgleda, sada hoće prekinuti s takvom praksom

Švicarska vojska

 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia/Fabrice Coffrini/afp/profimedia

Švicarska je blizu prekida stoljetne tradicije neutralne države, piše Reuters. Proukrajinski elementi u javnom i političkom životu zemlje vrše pritisak na vlasti da prekinu s praksom zabrane izvoza švicarskog oružja u ratnim zonama.

Kupci švicarskog oružja zakonski su spriječeni da ga ponovno izvoze, što je ograničenje za koje neki veliki igrači iz poprilično masivne industrije oružja u zemlji sada kažu da šteti trgovini.

Pozivi brojnih Švicaraca da se navedeni transferi oružja dopuste u Kijev postaju sve glasniji kako se ruski napadi intenziviraju. Nadalje, dva parlamentarna odbora za sigurnost preporučila su da se pravila ublaže u skladu s recentnom situacijom u Ukrajini.

Zastupnici su izrazito podijeljeni:

"Želimo biti neutralni, ali mi smo dio zapadnog svijeta", rekao je Thierry Burkart, čelnik stranke desnog centra FDP, koji je podnio prijedlog vladi da se dopusti ponovni izvoz oružja u zemlje sličnih demokratskih vrijednosti i uređenja kao što je ono u Švicarskoj.

Prema švicarskoj neutralnosti, koja datira iz 1815. godine, a sadržana je ugovorom iz 1907. godine, Švicarska neće slati oružje, izravno ili neizravno, sukobljenim ratnim stranama.

Treće zemlje se teoretski mogu prijaviti Bernu za ponovni izvoz švicarskog oružja koje jednom kupe, ali dopuštenje se praktički pa uvijek odbija.

"Ne bismo trebali imati pravo veta da spriječimo one koji hoće pomoći Ukrajini! Ako to učinimo, podržavamo Rusiju - a to nije neutralna pozicija!", rekao je Burkart za Reuters. "Druge zemlje podržavaju Ukrajinu, čine nešto za sigurnost i stabilnost Europe... Ne mogu razumjeti zašto mi ne činimo isto!"

Sve veći broj švicarskih glasača se slaže s Burkartom. Anketa Sotoma, objavljena u nedjelju, pokazala je da 55 posto ispitanika podržava dopuštanje uvoza švicarskog oružja u Ukrajinu.

"Da smo ovo pitanje postavili prije rata... sigurno bi manje od 25 posto ljudi bilo za ovakvu opciju", kaže Lukas Golder, sudirektor anketara GFS-Bern.

Nadalje, švicarska je vlada pod velikim pritiskom iz inozemstva nakon što je odbila njemačke i danske zahtjeve za izvoz švicarskih oklopnih vozila i protutenkovskog streljiva švicarske proizvodnje.

Novac govori

"Pridržavamo se postojećeg pravnog okvira. A svim prijedlozima ćemo se pozabaviti u dogledno vrijeme", rekao je glasnogovornik Odjela za gospodarska pitanja. Taj odjel inače nadzire pitanja trgovine oružjem.

Inače, što se stavova na političkom spektru tiče, lijevo orijentirani socijaldemokrati kažu da su za promjene, kao i Zeleni liberali, iako se sami Zeleni i dalje protive.

Zastupnica Zelenih Marionna Schlatter navodi da isporuka oružja Ukrajini vodi prema postupnom ukidanju svih ograničenja. A to je, kaže, nespojivo sa švicarskom neutralnošću.

U međuvremenu, desničarska Švicarska narodna stranka (SVP), najveća stranka u donjem domu te tradicionalno nepokebljivi branitelj neutralnosti, čini se podijeljenom.

"Dopuštanje isporuka oružja zemlji koja je uključena u ratni sukob je uništavanje temelja mira i prosperiteta u našoj zemlji", ističe zastupnik SVP-a David Zuberbueter.

S druge strane, član SVP-a Werner Salzmann, koji sjedi u gornjem domu parlamenta, ne slaže se sa svojim kolegom. Sve ovo izazvalo je veliku zabrinutost i u dnevniku Aargauer Zeitung, koji ovaj tjedan raspravlja o tome kakvu bi nepopravljivu štetu promjena po ovom pitanju nanijela švicarskoj obrambenoj industriji.

Sektor švicarske obrambene industrije samo je tijekom 2021. godine prodao naoružanja u vrijednosti od 876 milijuna dolara, što je cifra koja Švicarce pozicionira među 15 najvećih svjetskih izvoznika.

Snažna industrija oružja ide ruku pod ruku sa tradicionalnom švicarskom neutralnosti, ali ravnoteža bi sada mogla biti ugrožena.

Evo kako to vidi Stefan Brupbacher, direktor SwissMema, kompanije koja zastupa interese strojarske i elektrotehničke industrije u komercijalnoj političkoj i javnoj sferi: "Trenutna situacija slabi našu sigurnosnu politiku, šteti našim tvrtkama i koči kredibilitet naše vanjske politike! Vrijeme je za promjenu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:59