VELIKO ISTRAŽIVANJE

Švicarska: Identificirana 1002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Crkvom

Brojni slučajevi zlostavljanja unutar Katoličke crkve su "zatajeni, zataškani ili trivijalizirani", rekle se povjesničarke

Ilustracija

 Sebastien Salom-gomis/AFP/

Švicarski povjesničari su identificirali najmanje 1002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Katoličkom Crkvom od sredine 20. stoljeća, priopćio je u utorak znanstveni tim Sveučilišta Zuerich (UZH).

Do sada je identificirano 510 optuženih zlostavljača i 921 žrtva. Ovo je prvi puta da je neovisni istraživački tim proučio dokumente o seksualnom nasilju iz crkvenih arhiva u Švicarskoj.

"Slučajevi koje smo identificirali su nesumnjivo tek vrh ledenog brijega. Pretpostavljamo da je samo mali postotak slučajeva ikada prijavljen", rekle su povjesničarke Monika Dommann i Marietta Meier, voditeljice projekta.

Brojni slučajevi zlostavljanja unutar Katoličke crkve su "zatajeni, zataškani ili trivijalizirani", rekle se povjesničarke.

Brojne arhive, dodale su, još nisu analizirane, a u dvije biskupije su pronađeni dokazi da su dokumenti uništeni.

Slučajevi variraju od "problematičnih kršenja granica ponašanja do teškog, sustavnog i višegodišnjeg zlostavljanja" , stoji u studiji.

Počinitelji su bili svećenici, zaposlenici crkve i članovi vjerskih redova u Švicarskoj. Često su premještani kako bi izbjegli kazneni progon sekularnih vlasti.

"Pritom su interesi Katoličke Crkve i njezinih velikodostojnika stavljeni ispred dobrobiti i sigurnosti župljana", ističe se u studiji.

Oko 39 posto žrtava su bile ženskog spola, a skoro 56 posto muškog. Gotovo tri četvrtine su bila djeca ili tinejdžeri.

Uz nekoliko iznimaka, zlostavljači su bili muškarci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 16:40