Švicarska klinika pomogla dirigentu i supruzi da umru

LONDON - Poznati britanski dirigent sir Edward Downes i njegova supruga Joan preminuli su zajedno u švicarskoj klinici za asistirani suicid Dignitas, objavili su britanski mediji.



Nakon 54 godine braka




Vijest o smrti supružnika Downes priopćila su njihova djeca. “U velikoj tuzi priopćavamo da su naši roditelji Edward i Joan preminuli u petak 10. srpnja. Nakon 54 sretne godine što su ih proveli zajedno, odlučili su skončati svoje živote umjesto da se bore s ozbiljnim zdravstvenim problemima”, piše u priopćenju sina Caractacusa i kćeri Boudicce.



Edward Downes 40 godina je radio u BBC-jevoj filharmoniji čiji je počasni dirigent bio nakon odlaska u mirovinu. Također, sedamdesetih je godina bio glazbeni direktor Australske opere u Sidneyju, dok je 1983. godine postao glavni dirigent Nizozemskog radijskog orkestra. Za njegove doprinose kraljica Elizabeta II. 1991. godine dodijelila mu je vitešku titulu sira.



No, posljednjih godina Edward Downes (85) imao je velikih zdravstvenih problema. Bio je gotovo slijep, a njegov sluh se naglo pogoršavao, tako da je jedva čuo. Za nekoga tko je cijeli život posvetio glazbi bilo je nepodnošljivo živjeti u svijetu tišine. Downesova supruga Joan (74), bivša balerina, koreografkinja i TV producentica, posljednje je godine radila kao njegova asistentica.



Mjeseci patnje i boli



A sistirani suicid:



omogućavanje bolesniku koji želi umrijeti da sam uzme sredstvo koje će prouzročiti smrt



Pasivna eutanazija:



nepoduzimanje liječenja koje bi eventualno (obično neznatno) moglo produljiti život



Aktivna eutanazija:



izvrgavanje osobe fatalnom štetnom djelovanju nekog preparata


No, oboljela je od raka i nije više mogla brinuti se o suprugu. Kako su pred supružnicima Downes bili mjeseci patnje i boli, odlučili su okončati svoj život u klinici Dignitas. Klinika, međutim, nije željela komentirati smrt sir Edwarda i lady Joan.



Downesovi su drugi britanski bračni par koji se odlučio umrijeti zajedno u klinici Dignitas. Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci u švicarskoj klinici za asistirani suicid preminuli su britanski biznismen Peter Duff (80) i njegova supruga Penelope (70) koji su oboje bolovali od raka.



Kliniku Dignitas je 1998. godine u Zürichu utemeljio je Ludwig Minelli, bivši novinar i odvjetnik specijaliziran za ljudska prava. Taj je centar tijekom 11 godina djelovanja potpomogao suicid oko 900 ljudi iz različitih krajeva svijeta, među kojima i više od 100 Britanaca.



I dalje oštar zakon




Iako se posljednjih godina u Velikoj Britaniji vodi intenzivna rasprava da se legalizira potpomognuti suicid, još je na snazi zakon iz 1961. godine prema kojem osoba koja pomaže drugoj da umre može zaraditi i 14 godina zakona. Krajem prošle godine takva je kazna prijetila supružnicima Julie i Marku Jamesu koji su svojem sinu Danielu (23) pomogli u suicidu.



Naime, mlada ragbijaška zvijezda Daniel James tijekom treninga u ožujku 2007. godine teško je ozlijedio leđnu moždinu te ostao paraliziran od vrata nadolje. U rujnu 2008. godine zajedno s roditeljima otputovao je u Švicarsku gdje je skončao život u klinici Dignitas. Nakon istrage britanski državni tužitelj na  posljetku je odustao od tužbe protiv Danielovih roditelja koji su svome nesretnom sinu pomogli u nakani da okonča život.



Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:58