KORONAKRIZA

Švicarska pomaže zrakoplovnom sektoru

 Bayne Stanley / Zuma Press / Profimedia

Švicarski parlament podržao je vladin zahtjev o gotovo 1,9 milijardi švicarskih franaka (1,97 milijardi dolara) pomoći zrakoplovnom sektoru u koronakrizi, koju uvjetuju poštivanjem službenih ciljeva zaštite okoliša.

Paket uključuje 1,275 milijardi franaka kreditnih jamstava za Lufthansine ogranke Swiss i Edelweiss i 600 milijuna franaka za uslužne tvrtke poput Swissport Internationala, Gategroupa i SR Technicsa.

Švicarski ogranak EasyJeta nije dobio posebnu pomoć jer se očekuje da će njegove potrebe za likvidnošću pokriti matična kompanija.

Državni novac namijenjen je isključivo infrastrukturi u Švicarskoj a vlada je prijevoznicima zabranila isplatu dividende i drugih novčanih naknada dok pomoć ne bude vraćena.

Zauzvrat ne želi vlasničke udjele u avioprijevoznicima ali će bankovni zajmovi s državnim jamstvima biti osigurani dionicama u Swissu i Edelweissu.

Donji dom parlamenta uvjetovao je u ponedjeljak usvajanje paketa obećanjem prijevoznika da će se pridržavati vladinih klimatskih ciljeva. Odbacio je pak još strože uvjete koje su predlagali zastupnici načelno skeptični prema državnoj potpori zrakoplovnim kompanijama.

Gornji dom odobrio je danas paket uz manje izmjene koje tek treba razraditi, no to se smatra pukom formalnošću.

Parlament je na izvanrednoj sjednici nakon višetjedne blokade zbog pandemije usvojio i predložene hitne mjere podrške gospodarstvu vrijedne 57 milijardi švicarskih franaka.

Mjere uključuju kreditna jamstva za poduzeća, potporu za rad sa skraćenim radnim vremenom i naknade poduzetnicima čije poslovanje trpi zbog blokade javnog života.

Švicarski ministar financija Ueli Maurer prognozirao je za ovu godinu proračunski manjak od 50 milijardi franaka i novo zaduživanje od 30 do 50 milijardi franaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 10:09