NIJE U SKLADU S USTAVOM

Švicarska protiv zaplijene ruske imovine: ‘Potpora Ukrajini će se nastaviti, neovisno o tome...‘

Protiv zapljene su i švicarske banke

Credit Suisse

 Fabrice Coffrini/Afp

Konfiskacija ruske privatne imovine potkopala bi švicarski ustav i aktualni pravni poredak, objavila je u srijedu švicarska vlada, pozivajući se na informacije radne skupine.

Švicarska je zamrznula financijska sredstva u vrijednosti od 7,5 milijarda švicarskih franaka (oko 8,13 milijarda dolara) u skladu sa sankcijama donesenim protiv Rusije, želeći na taj način kazniti Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

"Potpora Ukrajini će se nastaviti, neovisno o raspravama o zamrznutoj imovini", izvijestila je u srijedu švicarska vlada.

Bern je želio utvrditi što se može napraviti s imovinom nakon zahtjeva da se tim novcem financira odšteta Ukrajini.

Radno tijelo osnovano da bi se raspravilo upravo o tom problemu objavilo je da švicarski zakon ne dopušta izvlaštenje privatne imovine zakonitog porijekla bez odgovarajuće naknade.

"Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu s ustavom i važećim pravnim poretkom te krši međunarodne obveze Švicarske", priopćilo je u srijedu švicarsko ministarstvo pravosuđa.

"Druge zemlje imaju slična ustavna prava i jamstva."

Protiv zapljene su i švicarske banke. "Danas nema nikakva zakonskog temelja za oduzimanje" sredstava, izvijestila je prošli mjesec Udruga švicarskih bankara.

Švicarska je ranije usvojila dodatne sankcije protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini, uključujući i ograničenje cijena nafte Europske unije.

Bern je krajem siječnja usvojio i najnoviji paket mjera EU-a, pri čemu je sankcionirano još 200 pojedinaca. Najavljene su i nove restrikcije, poput zabrane izvoza za zrakoplovnu industriju koja se odnosi na motore za zrakoplove i dronove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:25