VELIK BROJ ZARAZA

Švicarska skratila trajanje karantene na pet dana zbog vala omikrona: ‘Situacija je kritična‘

Vlada očekuje povećanje broja hospitaliziranih zbog jako velikog broja zaraženih premda izgleda da je omikron varijanta manje opasna

Covid pacijent/Ilustracija

 Miguel Medina/AFP

Švicarska će prepoloviti trajanje karantene na pet dana kako bi pomogla gospodarstvu da se nosi s pandemijskim valom uzrokovanim omikron varijantom koronavirusa, objavila je u srijedu švicarska vlada.

Zdravstvene vlasti odobrile su to u utorak, u trenutku kada se deseci tisuća ljudi svakoga dana zaraze tom jako zaraznom varijantom virusa.

Dužnosnici se boje da bi pandemijski val mogao preopteretiti zdravstveni sustav u zemlji u kojoj su dvije trećine stanovnika dva puta cijepljenje, a 30 posto je primilo i booster dozu cjepiva.

Vlada je predložila i da se do kraja ožujka produlje ograničenja za javni život postrožena prošli mjesec te uvođenje obveznog cijepljenja, kao u susjednoj Austriji.

"Epidemiološka situacija je kritična i teško ju je procijeniti", priopćila je vlada.

Vlada očekuje povećanje broja hospitaliziranih zbog jako velikog broja zaraženih premda izgleda da je omikron varijanta manje opasna. U srijedu je potvrđeno 32.881 novozaraženih.

Kraće trajanje karantene stupa na snagu u četvrtak.

To je moguće jer je kod omikron varijante kraće vrijeme između zaraze i prijenosa virusa na druge osobe, navodi vlada.

Od početka pandemije početkom 2020., u Švicarskoj i susjednom Lihtenštajnu potvrđeno je više od 1,6 milijuna zaraženih, a umrlo je više od 12.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:19