POKAZIVALI OZLJEDE

ŠVICARSKA TELEVIZIJA OBJAVILA JOŠ JEDAN PRILOG O MIGRANTIMA U HRVATSKOJ Mladići svjedočili: 'Maskirani su nas tukli motikama i granama od drveća'

Ilustracija: Migranti na graničnom prijelazu Maljevci 2018.
 Robert Fajt / CROPIX

Švicarska televizija SRF, za koju je nedavno predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović dala intervju u kojem je izrekla i spornu rečenicu o 'provođenju pushbacka', objavila je još jedan veliki prilog o postupanju hrvatske policije prema ilegalnim migrantima. Pritom nisu štedjeli ni švicarske vlasti jer Švicarska ‘kao članica šengenske zone i potpisnica Dublinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike pushbacka koju provode hrvatski vlasti’, prenosi Index.

Novinari Nicole Vögele i Georg Häsler Sansano donose nove snimke s hrvatsko-bosanske granice, razgovore s migrantima kao i s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović, predsjednikom Sindikata policije Hrvatske Dubravkom Jagićem i zastupnicom u švicarskom parlamentu Samirom Marti.

Migranti tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku. Neki su svjedočili da su ih maskirani hrvatski policajci tukli motikama i očišćenim granama s drveća, a kao dokaz su snimateljima pokazali svježe ozljede na nogama i leđima.

Nedavno se jedan policajac anonimno potužio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović da ga šefovi tjeraju da nezakonito i nasilno protjeruje migrante, a danas je portal Telegram.hr objavio razgovor s hrvatskim policajcem iz Zagreba koji također anonimno svjedoči o istoj stvari.

U prilogu još napominju kako Švicarska ove godine bilježi manji broj tražitelja azila i to zbog pushbacka koji provode periferne članice EU-a, među njima i Hrvatska, prenosi Index. Samira Marti je zato podnijela zahtjev švicarskoj vladi u kojemu traži očitovanje o tome ‘imaju li izbjeglice u Hrvatskoj pristup traženju azila i pravnom sustavu’, a odgovor će dobiti najesen.

Švicarske vlasti se inače pozivaju na službena očitovanja Zagreba u kojima se uporno negiraju bilo kakva nezakonita postupanja, te kršenja ljudskih i međunarodnih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:25