AMBICIOZNI ROCHE

ŠVICARSKI FARMACEUTSKI DIV ULAŽE 400 MILIJUNA EURA U TVORNICU Do kraja godine će mjesečno proizvoditi 100 milijuna seroloških testova na koronavirus

Serološki testovi Rochea
 Peter Kneffel / dpa Picture-Alliance via AFP

Švicarski farmaceutski div Roche investirat će više od 400 milijuna eura u biokemijsku tvornicu u Njemačkoj, u sklopu ulaganja koja će uključivati i proizvodnju seroloških testova na Covid-19, najavio je njegov čelnik Christoph Franz.

Planirane investicije bit će usmjerene u Rocheovu biokemijsku tvornicu u gradu Penzbergu u Bavarskoj i u proizvodnju testova za antitijela pomoću kojih bi se iz analize krvi utvrđivala eventualna zaraza novim koronavirusom.

U sklopu četverogodišnjeg plana, švicarski proizvođač lijekova zacrtao je i novi centar za dijagnostičko istraživanje i razvoj, objavio je Franz u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Rocheovoj tvornici u Penzbergu.

Njemačka je s Rocheom sklopila ugovor o isporuci tri milijuna testova u svibnju te pet milijuna mjesečno u narednom razdoblju, izvijestila je vlada na konferenciji u Penzbergu.

Upotreba testova potaknula je etičke dvojbe budući da bi građani kojima testovi dokažu da su bili zaraženi i možda su razvili imunitet mogli teoretski imati veću slobodu kretanja od onih s negativnim rezultatom.

Stoga je ministar zdravstva Jens Spahn na konferenciji za novinare objavio da je prije usvajanja eventualnih propisa o testiranju odlučio konzultirati Njemačko etičko povjerenstvo.

"Pitanje što bi za društvo značilo kada bi restrikcije vrijedile samo za neke građane tiče se samih temelja funkcioniranja zajedničkog društva", upozorio je ministar na tiskovnoj konferenciji u Rocheovoj tvornici.

"Zato sam pozvao Njemačko etičko povjerenstvo da se njime pozabavi. Odlučili smo da nećemo usvajati nikakve zakonske propise dok se to pitanje ne razjasni", poručio je.

Roche je proteklog vikenda dobio odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove i planira do kraja ove godine povećati proizvodnju na preko 100 milijuna testova mjesečno, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15