TEMELJITE PROVJERE

Švicarski regulator odobrio Modernino cjepivo, do kraja veljače imat će ukupno 1,5 milijuna doza

Cjepivo se temelji na tehnologiji glasničke RNA kao i ono Pfizera i BioNTecha, daje se u dvije doze i učinkovito je 95 posto
 Szilard KOSZTICSAK/POOL/AFP

Švicarska je u utorak odobrila cjepivo protiv covida-19 američke biotehnološke tvrtke Moderne, drugo nakon cjepiva koje proizvode američki Pfizer i njemački BioNTech, i do kraja veljače trebala bi dobiti ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva od tih tvrtki.

Švicarski regulator Swissmedic odluku je donio nekoliko dana nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila Modernino cjepivo.

Cjepivo se temelji na tehnologiji glasničke RNA kao i ono koje proizvode Pfizer i BioNTech, i daje se u dvije doze, a učinkovito je 95 posto.

U Švicarskoj se koronavirusom dosad zarazilo oko 500.000 ljudi, a umrlo je više od 7500.

Švicarska je prije Božića započela cijepljenje Pfizerovim i BioNTechovim cjepivom.

Dužnosnici ministarstva zdravstva očekuju da će zemlja u siječnju dobiti 500.000 doza cjepiva, a u veljači još milijun.

- Nakon temeljite provjere svih dostavljenih podataka o sigurnosti, učinkovitosti i kvaliteti, Swissmedic je danas privremeno odobrio Modernino cjepivo - objavio je regulator u utorak.

Cjepivo nosi oznaku "Made in Switzerland" jer ugovorni proizvođač lijekova Lonza proizvodi aktivne sastojke u svojim tvornicama u Vispu, kod Matterhorna.

Švicarska je naručila gotovo 15 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, uključujući od AstraZenece koje tek treba biti odobreno, predvidjevši za to 400 milijuna švicarskih franaka.

Švicarska ima 8,6 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 22:42