DIVERZANTSKI DESANT

Svijet bruji o napadu kod Moskve: ‘Mete su bile strateške snage, pa i avion Sudnjeg dana‘

Satelitska snimka koja je navodno nastala nakon napada dijeli se na društvenim mrežama

Bazu Čalovski su navodno napali neidentificirani diverzanti

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ukrajinski diverzanti navodno su napali jednu od najvažnijih ruskih zračnih baza Čalovski, koja se nalazi manje oko 30 kilometara od Moskve. Prema ukrajinskoj vojno-obavještajnoj službi, dva zrakoplova i jedan helikopter "razneseni su" eksplozivnim nabojima koji su bili postavljeni na njih tijekom operacije izvedene 18. rujna.

Satelitska snimka koja je navodno nastala nakon napada naširoko se dijeli na društvenim mrežama, ali nije moguće potvrditi jesu li neke od prikazanih letjelica doista napadnute, a kamoli utvrditi razinu štete. Pojavile su se i dvije druge, zamućene fotografije koje je vjerojatno snimio jedan od sabotera. Ipak, samo iz tih fotografija nije moguće utvrditi nikakve detalje o eventualnom napadu.

U objavi na društvenoj mreži X, ranije Twitter, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko iznio je prikaz operacije uz iznošenje informacija koje je pripisao vojno-obavještajnoj službi (GUR).

"Neidentificirani diverzanti digli su u zrak dva zrakoplova i jedan helikopter u moskovskoj regiji 18. rujna. Sabotaža se navodno dogodila u zračnoj bazi Čalovski, gdje su smješteni vladini zrakoplovi, zrakoplovi ‘Sudnjeg dana‘ i izviđački zrakoplovi. Nepoznate osobe postavile su eksploziv u strogo čuvanoj zračnoj luci i digle u zrak zrakoplove An-148 i Il-20 (oba iz sastava 354. pukovnije zrakoplovstva za specijalna djelovanja), kao i helikopter Mi-28N koji je prethodno aktivno sudjelovao u obaranju napadačke bespilotne letjelice. Zbog oštećenja brzi popravak je nemoguć. Repni dio helikoptera je oštećen. Drugi An-148, koji je bio parkiran pored ostalih, pretrpio je manju štetu", naveo je Geraščenko.

image

Iljušin Il-80, ‘zrakoplov Sudnjeg dana‘

Anton Denisov/Sputnik/Profimedia/Anton Denisov/sputnik/profimedia

U priopćenju na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, GUR je također izvijestio da su "neidentificirani saboteri" odgovorni za napad na "strogo čuvani aerodrom". Ipak, GUR ne navodi da su tri letjelice uništene, već kažu da su "teško oštećene", prenosi specijalizirani portal The War Zone. GUR također navodi da je incident izazvao "znatnu histeriju u najvišim vojnim krugovima" zbog činjenice da se u zračnoj bazi nalaze "državni zrakoplovi, tzv. zrakoplovi Sudnjeg dana i specijalni zrakoplovi (izviđački zrakoplovi)".

Što se tiče zrakoplova za koji se tvrdi da je pogođen, radi se o dvomotornom mlažnjaku An-148 koji je dizajniran u Ukrajini, ali izrađen je u Rusiji i koristi ga rusko Ministarstvo obrane za prijevoz visokih dužnosnika. Ministarstvo obrane naručilo je 15 primjeraka, koji su sada bazirani u Čalovskom, Levašovu, Rostov-na-Donu i Jekaterinburgu. Budući da je proizvodnja obustavljena nakon prekida rusko-ukrajinskih odnosa 2014. godine, zamjena ovih relativno novih letjelica nije nimalo laka.

Gubitak Il-20M, pak, predstavljao bi mnogo značajniji udarac za rusku vojsku. NATO-ove oznake Coot-A, Il-20M je zrakoplov za radarsko izviđanje i elektroničko obavještavanje (ELINT) temeljen na putničkom avionu Iljušin Il-18 iz 50-ih.

Il-20M - glavobolja za Ukrajince

Smatra se da tek desetak ovih letjelica na raspolaganju imaju Ruske zračno-svemirske snage. Zamjena ovih zrakoplova po načelu jedan za jedan sada je gotovo nemoguća jer nemaju neposrednog nasljednika za istu namjenu. Il-20M se koristi za misije prikupljanja obavještajnih podataka diljem svijeta, uključujući iznad Baltičkog mora, Japanskog mora i Mediterana. Jedan primjerak je greškom oboren u rujnu 2018. od strane sirijske protuzračne obrane. Većina Il-20M flote bazirana je u Čalovskom, zajedno s Il-22 verzijom zračnog zapovjednog mjesta. Jedan Il-22 oboren je, najvjerojatnije od strane grupe Wagner, tijekom pokušaja državnog udara u Rusiji u lipnju ove godine.

image

Zrakoplov Iljušin Il-20M

Alexander Kopitar/Afp

Kako je nesretno poginuli pilot zrakoplova MiG-29 ukrajinskog zrakoplovstva, slavni Andrij Pilščikov, poznatiji pod kodnim imenom Juice, rekao za The War Zone prošle godine, Il-20 je posebna glavobolja za Ukrajince, zbog svoje sposobnosti da presreće elektroničke emisije, pomažući tako u lociranju vojnih položaja, uključujući i kopnene sustave protuzračne obrane. Također, Mi-28N Havoc-B jedan je od najvažnijih protutenkovskih i jurišnih helikoptera koje je Rusija koristila u svom ratu u Ukrajini, a korišten je i najnoviji Mi-28NM, zajedno s novom generacijom LMUR projektil zrak-zemlja. Desetak Mi-28 već je izgubljeno u ukrajinskoj protuofenzivi, od prijeratnih oko 110 primjeraka.

U izvještaju GRU-a se navodi da je dotični Mi-28N korišten u operacijama zrak-zrak, pomažući u zaštiti moskovske regije od sada stalno prisutne prijetnje napada ukrajinskih bespilotnih letjelica. Za sada nema neovisnih potvrda tvrdnji GRU-a, iako je Rusija potvrdila da se odvila neka vrsta diverzantske akcije.

Predsjednička flota i ‘zrakoplovi Sudnjeg dana‘

Diverzantskih napada na zračne baze duboko u Rusiji bilo je i ranije, no War Zone ocjenjuje da bi diverzantski napad na Čalovski bio puno hrabriji pothvat zbog jedinstvene važnosti zračne baze. Ta baza je odgovorna za 8. zrakoplovnu diviziju posebne namjene koja opslužuje zapovjednike ruskih oružanih snaga, kao i državne vlasti u ratno vrijeme. Flota od oko 100 putničkih i transportnih zrakoplova koristi se za premještanje vojnog osoblja, uključujući specijalne snage, te potporu u stranim operacijama, uključujući Siriju.

image

Helikopter Mi 28 N

Stringer/Afp

Još su važniji tamo bazirani zrakoplovi za specijalne misije koji, kao i Il-20M i Il-22, također uključuju Il-80, zračno zapovjedno mjesto i komunikacijski relejni zrakoplov Il-82, koji imaju stratešku ratnu ulogu, ekvivalentnu tzv. zrakoplovu Sudnjeg dana u SAD-u. Među najpoznatijim zrakoplovima koji su dodijeljeni bazi Čalovski su oni kojima upravlja 223. odred, tehnički komercijalni subjekt, ali prethodno dio 8. zrakoplovne divizije. Oni su zaduženi za oko 20 zrakoplova Il-62, Il-76, Tu-134 i Tu-154, koji se koriste za prijevoz vladinih dužnosnika, uključujući i samog predsjednika Vladimira Putina.

Sigurnosne rupe

Bez obzira na štetu koja je možda nanesena zrakoplovima u bazi sjeveroistočno od Moskve, ukoliko su diverzanti doista uspjeli prodrijeti u Čalovski, to jasno ukazuje na velike sigurnosne rupe, a jednom bi to, u najozbiljnijem slučaju, moglo utjecati na cjelokupnu državnu vojnu i stratešku spremu. Čak bi i gubitak ili oštećenje jednog od predsjedničkih zrakoplova bila golema sramota, iako se u ovom slučaju čini da su resursi 223. odreda ostali netaknuti.

S druge strane, neke druge ruske zračne baze u kojima se nalaze strateški resursi bile su poprište upada u nedavnoj prošlosti od strane kriminalnih elemenata, dok su u druge zračne luke, primjerice, upadali pijani vojnici. Imajući to na umu, ekipa dobro organiziranih sabotera koja bi prošla kroz ogradu Čalovskog daleko je od nezamislivog. No, u ovom trenutku postoji malo dokaza koji bi potkrijepili tvrdnje GUR-a, zaključuje The War Zone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58