PRIJETE GLAD I NEMIRI

Svijet ima zaliha pšenice za još samo 10 tjedana: ‘Ovo je poremećaj koji stubokom mijenja geopolitičke odnose‘

Rusija i Ukrajina čine oko četvrtine svjetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao oružje

Polje u Hmeljničkoj oblasti na zapadu Ukrajine

 Inna Sokolovskaya/Afp

Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset tjedana, što je posljedica ruske invazije na Ukrajinu koja je poremetila opskrbu iz glavne 'žitnice Europe'. UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice pale na najnižu razinu od 2008. godine jer su zalihe 'pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji'.

Službene procjene navode da su svjetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto, prema podacima tvrtke Gro Intelligence koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka, piše Telegraph.

Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svjetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje. Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama, jer loše vrijeme kvari njihovu proizvodnju u Europi i SAD-u.

Izvršna direktorica Gro Intelligencea Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim 'izvanrednim' izazovima, uključujući nestašicu gnojiva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

- Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od iznimne količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru - poručila je Vijeću sigurnosti UN-a.

Rat je poremetio poljoprivrednu proizvodnju i doveo do rekordno visokih cijena hrane u svijetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju. Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svijetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike - od gnojiva i stočne hrane do goriva.

Zapadni dužnosnici također strahuju da ruski predsjednik namjerno pokušava devastirati globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Ranije ovog tjedna, guverner središnje britanske banke Bank of England, Andrew Bailey, upozorio je na 'apokaliptično' povećanje cijena hrane dok se Ukrajina bori s izvozom proizvoda.

'Ukrajina ima hrane u zalihama, ali je trenutno ne može izvoziti. To nije briga samo naše zemlje, to je briga svijeta u razvoju', kazao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u četvrtak da Putin 'koristi hranu kao oružje'.

'Zalihe hrane za milijune Ukrajinaca i milijune drugih diljem svijeta doslovno se drže kao taoci. Oko 20 milijuna tona žitarica stoji neiskorišteno u ukrajinskim silosima dok se globalna opskrba hranom smanjuje, a cijene vrtoglavo rastu.'

U međuvremenu, Kremlj je pooštrio kontrolu nad zalihama pšenice.

Carlos Mera, voditelj istraživanja poljoprivrednih proizvoda u Rabobanku, rekao je da su je blagi vremensku uvjeti u Rusiji, koja čini oko petinu svjetskog izvoza pšenice, doveli do toga da ove godine proizvede 84,9 milijuna tona zrna.

Uvjeti za zapadne uzgajivače bili su pak loši zbog suše.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a ranije ovog mjeseca prognoziralo je velik pad zaliha pšenice, rekavši da će do kraja 2022./2023. pasti šest posto na devetogodišnji minimum od 16,8 milijuna tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2023 23:25