UKRAJINSKA KRIZA

Svijet iščekuje telefonski poziv koji može spriječiti rat, u Kijevu bijesni na Zapad: ‘Dižete paniku, ne pomažete nam‘

SAD su objavile u petak da je Rusija rasporedila dovoljno vojnika uz granicu s Ukrajinom i da može početi ofenzivu u svakom trenutku

Joe Biden i Vladimir Putin

 Afp, Sputnik

Dok raste popis zemalja koje pozivaju svoje građane da odmah napuste Ukrajinu jer je Rusija može napasti svaki čas, predsjednik Ukrajine usprotivio se u subotu sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju.

Američka upozorenja o neposrednom napadu Rusije na Ukrajinu "izazivaju paniku i ne pomažu" Ukrajincima, rekao je u subotu Volodimir Zelenski, kako prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

"Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. I sve te informacije (o napadu) samo izazivaju paniku i ne pomažu", rekao je Zelenski.

U međuvremenu, svijet iščekuje ishod subotnjeg telefonskog razgovora između američkog predsjednika Joea Bidena i njegova ruskog kolege Vladimira Putina. Prije tog potencijalno sudbonosnog razgovora najavljenog za subotu navečer očekuje se i Putinov razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Njemačka se u subotu pridružila sve duljem popisu europskih zemalja koje pozivaju svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu, a poziv na odlazak uputile su i Saudijska Arabija i Jordan.

"Ako ste trenutačno u Ukrajini, provjerite je li vaš ostanak u toj zemlji doista potreban. Ako ne, napustite je brzo", navodi njemačko ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra pozvao je građane svoje zemlje da napuste Ukrajinu čim prije moguće.

Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija rasporedila dovoljno vojnika uz granicu s Ukrajinom i da može početi ofenzivu u svakom trenutku, što Moskva odbacuje kao američku propagandu u svrhu provociranja. Amerikanci su u subotu, kako navodi CNN, poručili i da je "sve izvjesnije" da situacija u Ukrajini ide prema "aktivnom konfliktu" što, prema State Departmentu, znači da je krajnji trenutak da američki državljani napuste zemlju.

Američko veleposlanstvo u Kijevu naredilo je u subotu povlačenje svog osoblja koje nije nužno.

"State Department naredio je odlazak svih američkih zaposlenika (koji nisu nužni) zbog informacija o pojačanju ruske vojske na granici s Ukrajinom, što je indikator potencijalne vojne akcije", objavilo je veleposlanstvo u Kijevu na svom Twitteru. Dodaje da američki građani moraju biti "svjesni" da ih vlada neće moći evakuirati u slučaju ruske ofenzive koja "može početi u svakom trenutku i bez upozorenja".

Takvu je poruku uputio i državni tajnik u britanskom ministarstvu obrane James Heappey u izjavi za Sky News u subotu.

"Britanski građani moraju napustiti Ukrajinu odmah bilo kojim sredstvom i ne smiju očekivati, kao što smo vidjeli ljetos u Afganistanu, da će postojati mogućnost vojne evakuacije", rekao je, kako prenosi agencija Reuters.

U petak je britanska vlada savjetovala svojim građanima da napuste Ukrajinu komercijalnim sredstvima dok su još na raspolaganju i savjetovala da prekinu svaki plan za odlazak u tu zemlju.

Međutim, britanska vlada zadržava svoje diplomatsko osoblje u Ukrajini, navodi agencija AFP.

Američke i britanske vlasti objavile su također i da povlače svo svoje vojno osoblje iz Ukrajine koje je većinom bilo sastavljeno od "instruktora".

U subotu je vlada Saudijske Arabije pozvala svoje građane da se obrate veleposlanstvu svoje zemlje u Kijevu kako bi im ono olakšalo odlazak, prenosi Reuters, a zatim je i Kraljevina Jordan objavila naputak svojim državljanima da napuste Ukrajinu.

Sama Rusija počela je smanjivati diplomatsku prisutnost u Ukrajini i u subotu je objasnila da strahuje od "provokacija" ukrajinskih vlasti ili "trećih zemalja".

"Strahujući od mogućih provokacija kijevskog režima ili trećih zemalja, odlučili smo se na određeno smanjivanje osoblja ruskih predstavništava u Ukrajini”, rekla je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova u priopćenju za javnost, odgovarajući na pitanje medija o smanjenju broja diplomatskog osoblja.

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija - koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici - razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014.

Rusija niječe bilo kakve takve planove. Međutim, ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njezinu teritoriju te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svojeg utjecaja.

SAD, Britanija, Nizozemska, Danska, Latvija, Estonija, Australija i Novi Zeland pozvale su građane da napuste Ukrajinu. Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je preporučio da svi Amerikanci koji su još u Ukrajini napuste zemlju u sljedećih "24 do 48 sati". Britanskim državljanima je rečeno da odu "dok su komercijalna sredstva prijevoza još dostupna".

Lavrov Blinkenu: SAD širi propagandu o navodnoj ruskoj invaziji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom rekao da Washington vodi „propagandnu kampanju“ o potencijalnoj ruskoj agresiji u svrhu provociranja, objavilo je rusko ministarstvo u subotu.

U osvrtu na razgovor dvojice šefova diplomacije rusko ministarstvo objavilo je da je Lavrov kazao i da su Washington i Bruxelles ignorirali ključne sigurnosne zahtjeve Moskve.

Rusija traži pravne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u njoj susjednim državama. Zapad pak optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu.

"Propagandna kampanja koju su pokrenule Sjedinjene Države i njihovi saveznici o 'ruskoj agresiji' na Ukrajinu ima cilj provocirati, ohrabriti vlasti u Kijevu", rekao je Lavrov.

Zapad ohrabruje Ukrajinu da sabotira sporazume iz Minska kako bi „problem Donbasa“, regije pod kontrolom proruskih snaga, riješila silom, stoji na stranicama ministarstva.

Ono je dan ranije objavilo da je Zapad ignorirao „detaljna, racionalna objašnjenja ruskih dužnosnika“ o tome da Rusija želi mirno rješenje ukrajinske krize, u skladu sa sporazumom iz bjeloruske prijestolnice.

Riječ je o dogovoru iz 2014. i 2015. godine, koji su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, proruskih separatističkih čelnika i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), a podržalo ga je Vijeće sigurnosti UN-a.

Taj sporazum sadrži točke poput povlačenja teškog naoružanja s istoka Ukrajine, održavanja izbora u odmetnutim regijama i ponovnu uspostavu ukrajinske kontrole na granicu s Rusijom.

Rusko ministarstvo u priopćenju od petka piše i kako države imaju pravo razmještati svoju vojsku po svom teritoriju, te da su vojne vježbe koje traju u Bjelorusiji obrambenog karaktera.

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov u subotu je pak rekao da SAD diže uzbunu bez ikakvog dokaza koji bi potkrijepio tvrdnje o invaziji, prenosi agencija dpa.

SAD želi stvoriti dojam da je agresija „neizbježna“, smatra taj ruski diplomat. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:45