‘SOTONIN SIN‘

Svijet je upravo vidio Putinovo ‘oružje sudnjeg dana‘: ‘S lica Zemlje može izbrisati Francusku‘

Sarmatu nema ravna u svijetu i neće ga biti još dugo. Ovo uistinu jedinstveno oružje, rekao je Putin

RS-28 Sarmat

 Tass/Tass/Profimedia

Rusija je u srijedu objavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat, novi dodatak njezinom nuklearnom arsenalu, za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će dati za razmišljanje neprijateljima Moskve.

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

S obzirom na to da se projektil godinama razvijao, njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Razvoj Sarmata, koji je počeo još 2009. godine, tako je došao svome kraju i prema najavama zamijenit će dosadašnji sustav R-36M2 Vojvoda (u NATO krugovima poznat i kao SS-18 Sotona, op.a.). S obzirom na to da će naslijediti oružje tako zvučnog naziva, ni RS-28 nije izbjegao jednako zloglasni nadimak - SS-X-30 Sotona 2 Ili Sotonin sin.

image

RS-28 Sarmat

East2west News/Willwest News/Profimedia

Definitivno se radi o najmoćnijem projektilu koji će Putin sada imati na raspolaganju, a Rusi tvrde i da takve rakete na svijetu nema. RS-28 Sarmat teži 208 tona, dugačak je 35,5 metara, a promjer mu je 3 metra.

Može nositi 10 tona tereta, što znači da se na njega može staviti 10 težih nuklearnih bojnih glava ili 15 lakših.

image

RS-28 Sarmat

Handout
image

RS-28 Sarmat

Handout

'Oružje sudnjeg dana', kako ga neki na Zapadu nazivaju, navodno ima domet od čak 18.000 kilometara, a Sarmatovi konstruktori tvrde kako je sustav svojevrsni ubojica raketnih štitova jer su njegovi projektili u stanju izbjeći obrambene radarske sustave.

image

RS-28 Sarmat

Handout

- U stanju je u sekundi s lica Zemlje izbrisati područje veličine Teksasa ili Francuske, hvalili su se ruski mediji prošle godine predstavljajući novu Sotonu.

Ponosni predsjednik Vladimir Putin čestitao je svima na uspješnom lansiranju.

image

Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev/Sputnik via AFP

- Ovo je veliki, značajan događaj u razvoju sustava naoružanja za našu vojsku. Sarmatu nema ravna u svijetu i neće ga biti još dugo. Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju, rekao je Putin.

Dodao je kako je Sarmat isključivo ruski proizvod što će "pojednostaviti serijsku proizvodnju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2023 02:24