AMERIČKO RUSKA POSADA

SVIJET KAKVOG SE SJEĆAJU VIŠE NE POSTOJI Astronauti se nakon višemjesečne misije vratili na Zemlju, NASA: 'Kod kuće su, sigurni i zdravi'

 
 NASA / Zuma Press / Profimedia

Dva američka astronauta i ruski kozmonaut uspješno su se vratili na Zemlju u petak nakon dovršetka misije koja je na Međunarodnoj svemirskoj stranici trajala više od 200 dana.

"Kod kuće, sigurni i zdravi", objavila je američka svemirska agencija NASA u priopćenju.

Američki astronaut Andrew Morgan proveo je 272 dana u svemiru, njegova sunarodnjakinja Jessica Meir i Rus Oleg Skripočka 205 dana, navodi NASA.

Vratili su se u ruskoj svemirskoj kapsuli koja se spustila padobranom u Kazahstan.

Rusija održava svemirske letove s kozmodroma Bajkonur u susjednom Kazahstanu izgrađenom u sovjetsko doba.

Kapsula Sojuz sletjela je jugoistočno od grada Dzhezkazgana a potom je posada helikopterom prebačena u Bajkonur.

Međunarodna svemirska stanica kruži na visini od 400 kilometara iznad površine Zemlje i njome zajednički upravljaju uglavnom američke i ruske posade koje provode znanstvene pokuse koji nisu izvedivi na površini planeta.

Tako se proučavaju učinci bestežinskog stanja na ljudski organizam uključujući kretanje tekućina i rad srčanog tkiva.

"Sve što saznamo pomoći će nam u odlasku na Mjesec i Mars", kazao je američki astronaut Chris Cassidy prije nego što je s dvojicom ruskih kolega stigao prošli tjedan na stanicu.

Cassidy je na zapovjednoj poziciji zamijenio Skripočku i na Međunarodnoj svemirskoj stanici provest će 196 dana s ruskim kozmonautima Anatolijem Ivanišinom i Ivanom Vagnerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:56