PANIKA NA ZAPADU

Svijet na rubu nove velike krize, atomski stručnjaci otkrili: ‘Na korak su do nuklearnog oružja!‘

Inspektori IAEA-e pokušavaju potvrditi najrecentnija saznanja

Parada iranske vojske

 Behrouz Mehri/Afp/Profimedia/Behrouz Mehri/afp/profimedia

Iran je poduzeo velik korak prema nabavi nuklearnog oružja, objavljeno je u nedjelju nakon što su diplomati otkrili da je obogatio uranij da razine koja je neznatno manja od one potrebne za nuklearnu bombu.

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otkrili su razine obogaćivanja od 84 posto, što je najviše zabilježena razina do sada i samo šest posto manja od 90-postotnog praga čistoće koja je neophodna za stvaranje nuklearnog oružja.

Ovo otkriće koje naglašava kako bi Iran mogao biti na rubu stvaranja još jedne velike globalne krize za Zapad, došlo je od strane dva diplomatska izvora koji su anonimno govorili za Bloomberg.

Time se također povećava i rizik od velikog sukoba između Irana i Izraela, njegovog glavnog neprijatelja koji nuklearni program smatra egzistencijalnom prijetnjom. Izrael se sumnjiči da je posljednjih godina izveo niz preciznih napada na iranska nuklearna postrojenja kako bi usporio iranski program naoružanja.

Iran, koji niječe da planira izgraditi nuklearno oružje, do sada je inzistirao da centrifuge u njegovim nuklearnim postrojenjima mogu obogatiti uranij samo do razine čistoće od 60 posto.

Režim, koji se sve više sukobljava sa Zapadom zbog paralizirajućih sankcija i potpore ruskoj vojsci u Ukrajini, sinoć nije odmah reagirao na izvješće.

Prema Bloombergu, inspektori IAEA-e pokušavaju potvrditi je li Iran namjerno obogatio uranij do te razine ili se slučajno nakupio u cijevima koje povezuju centrifuge na nuklearnim postrojenjima.

Iran je nastavio s radom na svojim nuklearnim lokacijama nakon što se Trumpova administracija povukla iz nuklearnog sporazuma donesenog za vrijeme Obame, a koji je ublažio sankcije prema Iranu u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa.

Iako su zapadni saveznici i Iran započeli razgovore o ponovnom uspostavljanju sporazuma u studenom 2021., pregovori su brzo stali, dijelom zbog sumnji da Teheran nije pregovarao u dobroj vjeri.

Američki predsjednik Joe Biden priznao je pred kamerama da je dogovor ‘mrtav‘ dok je razgovarao s biračima na predizbornom skupu prošlog studenog, očito nesvjestan da se razgovor snima.

Ranije u nedjelju, Tom Nides, američki veleposlanik u Izraelu, rekao je da Biden nikada neće dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje i da je Izrael slobodan učiniti sve što smatra potrebnim da to spriječi.

"Kao što je predsjednik Biden rekao, nećemo stajati po strani i gledati kako Iran dobiva nuklearno oružje, pod broj jedan. Pod broj dva, rekao je, sve opcije su na stolu. Broj tri, Izrael može i treba učiniti sve s čim treba i mi im čuvamo leđa", rekao je gospodin Nides.

"Prijetnja nuklearnog Irana nije samo za Izrael, nego i za Bliski istok i Ameriku. Fokusirani smo na to", kazao je veleposlanik. "Suradnja između Izraela i SAD-a po pitanju Irana je bliska. Svaki dan."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:20