DRAMA

SVIJET NA RUBU OPASNOG SUKOBA: SVE JE IZGLEDNIJE DA BI AMERIKA I SAVEZNICI U KRATKOM ROKU MOGLI NAPASTI SIRIJU Trump: 'Čut ćete odluku vrlo brzo'

lijevo: Bašar al-Asad i Vladimir Putin; u sredini: žrtva kemijskog napada; desno: lansiranje navođenog projektila u travnju prošle godine, kada je Amerika izvela napad na sirijsku vojnu bazu
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump se u četvrtak sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost zbog stanja u Siriji a "nije donesena nikakva konačna odluka", rekla je Bijela kuća u priopćenju.

"Nastavljamo procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati s našim partnerima i saveznicima" stoji u priopćenju koje dodaje kako će Trump kasnije u četvrtak razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskom premijerkom Theresom May.

Trump je u četvrtak relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog kemijskog napada na civile kazavši da bi napad "mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće".

"Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju", napisao je Trump na Twitteru.

Nakon spomenutog sastanka s timom za nacionalnu sigurnost rekao je da će odluku donijeti 'vrlo skoro'.

Američki ministar obrane James Mattis upotrijebio je mnogo oprezniji ton u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje navodni kemijski napad. Ipak, u četvrtak su neimenovani američki dužnosnici za CNN rekli da Amerikanci sada raspolažu dokazima da su žrtve napada u Dumi bile izložene djelovanju kemikalija, uključujući klor i zasad neimenovani nervni agens. Ti dokazi potječu iz testova koje su doktori na terenu obavili na preživjelima.

Predsjednik Macron je također u četvrtak rekao kako Francuska ima "dokaz" da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje 7. travnja blizu Damaska i da će odlučiti na vrijeme, dogovorno sa Sjedinjenim Državama, o mogućim napadima odmazde.

- Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim (predsjednika) Bašara al-Asada, rekao je Macron.

U navodnom kemijskom napadu u Dumi u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu na vratima Damaska, ubijeno je više od 40 osoba, prema navodima Bijelih kaciga, spasilačkih služba i nevladinoj udruzi Sirijsko-američko liječničko društvo.

- Odlučit ćemo u doglednom roku, kada ocijenimo da je to najkorisnije i najučinkovitije, rekao je Macron za televiziju TF1.

Više analitičara je, s obzirom na Trumpovu najnoviju najavu o 'vrlo skoroj' odluci te predstojećem njegovu razgovoru s Macronom i May, ali i zbog činjenice da je ministar Mattis u četvrtak poslijepodne iznenada otkazao ranije najavljeno putovanje u New York, u kojem je trebao večerati s Henryjem Kissingerom, zaključilo kako je sve izvjesnije da će napadi na Siriju krenuti u kratkom roku. Ugledni Times of London javlja da bi do toga moglo doći unutar sljedećih 48-72 sata, ali možda i ranije.

BBC je u četvrtak navečer također zaključio kako se vjeruje da se zapadne sile pripremaju za udar na Siriju.

Trump je s kolebljivim izjavama na Twitteru izašao nakon što su ga vodeći američki mediji u srijedu u niz navrata citirali kako je svojedobno napadao svog prethodnika Baracka Obamu za otkrivanje strategije kroz najave raznih vojnih akcija. On je čitavo vrijeme pritom tvrdio da strategiju neće otkrivati pa i to kolebanje na Twitteru zapravo valja gledati u tom svjetlu.

Zasad nema informacija koje bi mete mogli gađati Amerikanci i saveznici u Siriji.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzija u četvrtak je rekao da ne može isključiti mogućnost američko-ruskog rata.

- Glavni prioritet je spriječiti rat, rekao je i dodao da se nada da situacija neće eksalirati do točke s koje neće biti povratka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:04