JEZIVO

Svijet ne pamti sličnu prijetnju upućenu šefu jedne države: Pogledajte animaciju koju je Iran pustio u javnost!

Iranska vojska bila je oštra u svom odgovoru Izraelu zbog navodne uloge u Mousavijevoj smrti, a sad je otišla korak dalje

Animacija atentata na Benjamina Netanyahua

 Screenshot/Twitter

Iranska vojska objavila je u utorak animiranu video snimku koja prikazuje atentat na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i to u trenucima visoke napetosti zbog smrti iranskog vojnog dužnosnika.

U ponedjeljak je državna iranska novinska kuća izvijestila da je Sayyed Razi Mousavi, viši savjetnik Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) u Siriji, ubijen blizu glavnog grada Damaska u zračnom napadu. Za Mousavija je rečeno da je bio jedan od dužnosnika IRGC-a s najdužim stažem u Siriji i glavni koordinator iranskog vojnog saveza s tom zemljom. Njegovu smrt kasnije su potvrdili izvori u izvješću agencije Reuters.

Izrael već dugo izvodi vojne napade u Siriji, s kojom dijeli granicu na sjeveru, tvrdeći da su usredotočeni na ciljeve povezane s Iranom, koji je slao vojne snage u zemlju od ranih faza sirijskog građanskog rata. Učestalost ovih napada ubrzala se nakon napada Hamasa 7. listopada u kojem je ubijeno oko 1200 stanovnika Izraela.

IRGC je krivnju za napad i smrt Mousavija pripisao Izraelu, dok su Izraelske obrambene snage (IDF) odbile komentirati događaj.

"Neću komentirati inozemna izvješća, ova ili druga na Bliskom istoku", rekao je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari ranije novinaru Reutersa o situaciji. "Izraelska vojska očito ima zadatak zaštititi sigurnosne interese Izraela."

Iranska vojska bila je oštra u svom odgovoru Izraelu zbog navodne uloge u Mousavijevoj smrti, a u priopćenju IRGC-a u kojem se upozorava da će "uzurpator i divlji cionistički režim platiti za ovaj zločin". U utorak je vojna agencija izdala još jedno upozorenje Izraelu, ovaj put u obliku grubo animiranog videa koji prikazuje atentat na premijera Netanyahua u eksploziji u izraelskom zapovjednom centru, kako prenosi Newsweek.

‘Platiti će cijenu‘

Pojavivši se u vijestima državne televizije, Hossein Akbari, iranski veleposlanik u Siriji, rekao je da je Mousavi boravio u iranskom veleposlanstvu u Damasku kao diplomat i navodno su ga ubile izraelske rakete dok je bio na putu kući s posla.

U izjavi o Mousavijevoj smrti, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da će Izrael "sigurno platiti cijenu" i nazvao smrt višeg savjetnika "znakom frustracije i slabosti cionističkog režima u regiji".

"Iran zadržava pravo poduzeti potrebne mjere kako bi odgovorio na ovu akciju u odgovarajuće vrijeme i na odgovarajućem mjestu", rekao je u vlastitoj izjavi glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:14