KRALJEVSKA BEBA JE STIGLA

SVIJET ODAHNUO: BRITANCI DOBILI BUDUĆEG KRALJA Vojvotkinja Kate rodila dječaka!

 AFP

NOVO 21:33 - Kate, vojvotkinja od Cambridgea i supruga princa Williama, rodila je sinčića u bolnici St Mary u Londonu, priopćila je kraljevska palača u ponedjeljak.

Dječak, treći u nasljednom nizu za britanski tron, "rođen je zdrav" u 16.24 h po mjesnom vremenu (17.24 h po srednjoeuropskom).

Dječačić, težak 3,8 kilograma, i majka su dobro nakon porođaja, kojem je nazočio otac, a noć će provesti u bolnici St Mary, dodaje palača.

Kraljica Elizabeta II., vojvoda od Edinburgha, princ od Walesa, vojvotkinja od Cornwalla, princ Harry i obje obitelji obaviještene su i radosne su zbog prinove.

Djetetovo ime vjerojatno će se znati tek za par dana: Britanci, poslovično strpljivi kad je u pitanju kraljevska obitelj, morali su čekati tjedan dana da bi doznali Williamovo ime, a Charlesovo je objavljeno nakon punih mjesec dana.

Dok se ne sazna ime djeteta, oslovljavat će ga titulom 'Princ od Cambridgea', odnosno 'Kraljevsko visočanstvo'.

Cijeli svijet je iščekivao rođenje "kraljevske bebe" pošto je Kate u ponedjeljak rano ujutro oko 6 sati primljena u bolnicu "s prvim znakovima trudova", po kratkom priopćenju palače u Kensingtonu.

Ispred bolnice je i službeno objavljeno da je Britanija dobila budućeg kralja.

- Moja supruga i ja smo jako sretni zbog rođenja prvog unuka. To je jako poseban trenutak za Williama i Catherine, uzbuđeni smo zbog njih i njihovog sinčića. Biti djed jedinstven je trenutak u životu, jako sam ponosan i sretan i veselimo se uskoro vidjeti bebu - objavio je Princ Charles u priopćenju.

---------------------------------------

17:14 Odlazak vojvotkinje od Cambridgea u ponedjeljak u rodilište privukao je nevjerojatnu medijsku pozornost i pred bolnicom St. Mary okupio brojne predstavnike sedme sile, a mnogi turisti pred ulazom u Buckinghamsku palaču, oduševljeni što im je tijekom boravka u Londonu dostupan i "kraljevski bonus", nestrpljivo očekuju službenu objavu o rođenju Kateina i Williamova prvorođenog djeteta.

Pred palačom se stvorio red turista još jutros, nakon objave da je Kate odvezena u bolnicu, a pred bolnicom St. Mary sjatilo se mnoštvo novinara. Njih oko 200, među kojima mnogi umorna izgleda, od jutros kampiraju pred privatnim krilom bolnice zapitkujući prolaznike razna pitanja o Kate, porodu, djetetu, kraljici.... "Nadamo se da će se beba roditi prije noći", rekao je Shanshan Yang s kineske televizije CCTV, rezimirajući želju svih kolega na terenu.

Pred rodilištem je i neizbježna skupina obožavatelja svega što ima veze s kraljevskom obitelji. "Nikada dosad nisam bio ovako uzbuđen. Čini mi se kao da se nalazim u perilici rublja", rekao je obožavatelj John Loughry koji već danima spava pred bolnicom i, kako je kazao, u očekivanju sretnog događaja "već tjedan dana nije oprao kosu da mu ne bi nešto promaknulo. Ostajem, čak i ako potraje još dva dana. Posljednji ću otići odavde", rekao je novinarima.

Konobari kafića oko bolnice "padaju s nogu" od posla. "Ovo je ludilo. Najnaporniji dan otkad ovdje radim", rekao je jedan od njih, dodavši kako novinari njega i njegove kolege opsjedaju već danima.

Slučajni prolaznik, turist iz Kanade, Tommy Hailwick, zaposlen u tekstilnoj industriji, novinaru France pressea dobacuje: "U jedno sam siguran, ti se ljudi razumiju u modu", misleći na Kate i Williama.

Mlada Amerikanka iz Teksasa kaže: "Sve su moje prijateljice Kateini fanovi. Prekrasno se odijeva. Svi bi htjeli biti poput nje - obične djevojke koja se na kraju udala za princa. Priča iz snova. Recite Harryju da sam ovdje."

Svi nestrpljivo očekuju Katein porod i dolazak na svijet jednog od nasljednika ili jedne od nasljednica kraljevskog trona. Među njima je i prabaka Elizabeta, koja nakon Kateina poroda konačno može otići na zasluženi odmor

-------------------------------------------------------------------------------

11:44 Izvor iz bolnice rekao je da je s Kate sve u redu i da zasad nema komplikacija. Sve ide prirodnim putem, javlja Daily Mail.

LONDON - Vojvotkinja od Cambridga Kate Middleton primljena je u bolnicu nakon što je dobila trudove. Očekuje se da bi da će tijekom današnjeg dana roditi budućeg kralja ili kraljicu.

Princ William trenutno je uz nju u bolnici St Mary u Paddingtonu u zapadnom dijelu Londona gdje je 1982. rođen i on. Na raspolaganju su im vrhunski kuhari, bogata vinska lista, a u apartman svaki dan stiže svježe cvijeće.

Iz Palače su poručili kako zbog brojnih društvenih mreža nije moguće sačuvati ovaj podatak u tajnosti stoga su se naciji obratili službenim priopćenjem.

'Vojvotkinja je primljena jutros u bolnici te je u ranoj fazi poroda. Uz nju je njen suprug', poručio je glasnogovornik Palače.

Iz izvora bliskih vojvotkinji doznaje se kako je Kate, poput mnogih žena, sklonija podvrgnuti se carskom rezu u slučaju da dođe do bilo kakvih komplikacija.

Njezin privatni ginekolog Alan Farthing trenutno je uz nju te će asistirati lijčnicima iz klinike prilikom poroda.

Prvi će o rođenju djeteta biti obavješteni kraljica, uski krug kraljevske obitelji i Kateini roditelji, a potom će kraljevski liječnici potpisati obavijest i izvjesiti ju na Buckinghamskoj palači. Istovremeno će palača, u skladu s modernim vremenima, tu informaciju objaviti na Twitteru i Facebooku.

Obavijest o rođenju kraljevske babe popratit će 62 počasna plotuna s Londonske kule i 41 plotun iz Green Parka, u blizini Bickinghamske palače.

Dijete će se krstiti u anglikanskoj crkvi kojoj će jednog dana biti vrhovni poglavar, a biti će odjeveno u repliku oprave od čipke i satena kakvu je 1841. nosila mlađa kćer kraljice Viktorije.

Kraljevska djeca obično imaju pet ili šest kumova, a prvi kandidati su Harry, Williamov brat, te Pippa i James, Kateini sestra i brat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:29