BIDEN VS. TRUMP

Svijet prati američke izbore sa zabrinutošću, nadom, ali i ironijom: ‘Kakav spektakl!‘

SAD i EU izgradit će ‘nove transatlantske odnose‘ nakon izbora, bez obzira na rezultat, rekao je šef francuske diplomacije
Joe Biden i Donald Trump
 Mandel Ngan

Zabrinutošću, nadom, ironijom reagirale su vlade diljem svijeta na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama gdje se demokratski kandidat Joe Biden čini sve bliže pobjedi nad republikancem Donaldom Trumpom, a ovaj to osporava.

Eksplozivna situacija

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je američke čelnike da "vjeruju" u "izborni proces.

Šef diplomacije države koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, Maas je ustvrdio da "treba strpljivo pričekati" završetak prebrojavanja glasova.

Nešto ranije ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer izrazila je zabrinutost zbog vrlo "eksplozivne situacije" u SAD-u gdje je Donald Trump proglasio pobjedu ne čekajući završetak obrade glasova.

Ministrica Kramp-Karrenbauer je upozorila na "ustavnu krizu" i poručila "To je nešto što bi nas trebalo zabrinjavati".

Novi transatlantski odnosi

Sjedinjene Države i Europska unija izgradit će "nove transatlantske odnose koji će biti novo partnerstvo" nakon predsjedničkih izbora, bez obzira na rezultat, rekao je šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

"Izbor predsjednika je na Amerikancima. Zatim trebamo raditi s osobom koja je izabrana i novom američkom vladom, što god da se dogodilo", rekao je Le Drian.

Nadam se Trumpovoj pobjedi

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro bio je vrlo izravan: "Znate koga ja podupirem, bio sam jasan", rekao je svojim pristašama pred predsjedničkom palačom u Brasiliji. "Imam dobar odnos s Trumpom. Nadam se da će biti ponovno izabran".

Jair Bolsonaro, koji je na dosad neviđen svrstao svoju zemlju uz Washington, ne krije golemo divljenje za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nema zabrinutosti

London je ustvrdio da će se veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država "osnažiti bez obzira na to tko pobijedi", no izrazio je zabrinutost zbog izlaska SAD-a iz Pariškog sporazuma.

"Sjedinjene Države naš su najbliskiji saveznik i uvjereni smo da će se naš odnos osnažiti, bez obzira tko pobijedi" na izborima, rekao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Populistički saveznik Donalda Trumpa, premijer Johnson je ipak odbio komentirati preuranjeno proglašenje pobjede Trumpa i njegovih republikanaca.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab istaknuo je da su "odnosi između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva dobri" te ustvrdio da "nije zabrinut".

Čestitke Trumpu

Slovenski premijer Janez Janša čestitao je Donaldu Trumpu na reizboru ne pričekavši prebrojavanje glasova.

"Već je jasno da su Amerikanci Donalda Trumpa izabrali za još jedan četverogodišnji mandat. Što bude više odugovlačenja i negacije činjenica od središnjih medija, to veći će biti trijumf za predsjednika Trumpa", naveo je Janša, čelnik protumigrantske stranke SDS.

Janša i njegov mađarski saveznik Viktor Orban europski su čelnici koji su podržali kandidaturu Donalda Trumpa.

Kakav spektakl

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, ismijao je u četvrtak "spektakl" kakav su svijetu priredili američki predsjednički izbori.

"Kakav spektakl! Jedan kaže da je riječ o najvećoj krađi u povijesti Sjedinjenih Država. I tko to samo kaže? Predsjednik koji je trenutačno na dužnosti", napisao je noću na četvrtak na svome Twitteru Hamnei.

"Njegov protukandidat (Joe Biden) kaže da Trump planira prevariti na izborima. Eto što su #Američki izbori i demokracija u Sjedinjenim Državama", dodao je vjerski vođa Islamske Republike Iran koja je više od 40 godina neprijatelj Sjedinjenih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:55