SUKOB SUPERSILA

SVIJET SE NALAZI USRED BESPOŠTEDNOG ŠPIJUNSKOG RATA Ministarstvo domovinske sigurnosti i FBI potvrdili navode da su ustanove za razvoj cjepiva

 
Xi Jinping i Donald Trump
 AFP

Hakeri povezani s kineskom vladom provaljuju u organizacije koje se bave istraživanjem Covida-19, izjavili su u srijedu američki dužnosnici i pozvali znanstvenike i zaposlene u javnom zdravstvu na oprez zbog moguće kibernetičke krađe podataka.

Upozorenje su objavili FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti, ali ne navodeći detalje. Poručili su tek da bi ustanove koje se bave cjepivima, liječenjem i testiranjem koronavirusa trebale poduzeti dodatne sigurnosne mjere kako bi zaštitile podatke i bile svjesne potencijalne prijetnje.

Također, navode da FBI istražuje digitalni upad u američke ustanove koje provode 'kibernetički akteri' povezani sa službenom Kinom.

Njih je, kako se navodi u izjavi, FBI nadzirao u "pokušaju da preko mreža i osoblja angažiranih na istraživanju Covida-19 identificiraju i na ilegalan način dođu do intelektualnog vlasništva te zdravstvenih podataka vezanih uz cjepiva, liječenje i testiranja".

U izjavi se ne navode detalji o kojim se ustanovama radi kao niti identitet hakera.

- Kineski pokušaji napada na ove sektore predstavljaju značajnu prijetnju. Ova naša objava za cilj ima podizanje svijesti istraživačkih institucija i američke javnosti te pružanje resursa i smjernica onima koji mogu biti mete, stoji u izjavi američke Agencije za kibernetičku sigurnost.

- Moguća krađa ovih podataka ugrožava isporuku sigurnih, učinkovitih i efikasnih mogućnosti liječenja, navedeno je.

Kinesko veleposlanstvo nije odgovorilo na zahtjev da komentira te navode, a službeni Peking je odlučno odbacio sve optužbe.

- Odlučno se protivimo i borimo protiv svih vrsta cyber-napada. Vodeći smo u svijetu kad je istraživanje lijekova i cjepiva Covida-19 u pitanju. Nemoralno je optuživati Kinu glasinama i klevetama bez ikakvih dokaza, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Urednik režimskog tabloida Global Timesa Hu Xijin, na Weibu je odbacio optužbe kao američki trik i otvaranje nove fronte za neutemeljene napade. Kaže kako će SAD još dugo optuživati Kinu za prikrivanje epidemije jer je ta optužba "u skladu s dugotrajnim iskrivljavanjem imidža Kine od strane SAD-a i zapadnog svijeta".

- Uslijedit će razne nove optužbe, uvjeren je Hu.

Wall Street Journal i New York Times ranije su objavili kako FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Upitan o tim medijskim izvješćima američki predsjednik Donald Trump nije ih potvrdio, ali je rekao: "Što još ima novoga s Kinom? Što je tu novoga? Recite mi. Nisam sretan s Kinom", dodavši da se to "vrlo pozorno prati".

Istraživanja i podaci o novom koronavirusu su u zadnje vrijeme postali prioritet tajnih službi i hakera svih boja. Prošli je tjedan Reuters izvijestio o kibernetičkom napadu struktura povezanih s Iranom na američku farmaceutsku tvrtku Gilead Sciences, čiji se protuvirusni lijek remdesivir jedini do sada pokazao da pomaže oboljelima od Covida-19.

Na meti hakera se u ožujku i travnju našao i WHO.

Prošlog su tjedna u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci "često povezani sa strukturama druge države".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:57