STALNA PRIJETNJA MIRU

Svijet strahuje od idućeg Kimovog poteza: ‘Tri su moguća razloga zašto ovo radi‘

Čelnik Sjeverne Koreje nedavno je proglasio zemlju ‘nepovratnom‘ nuklearnom silom

Kim Jong Un

 Str/Afp

U posljednjih mjesec dana Sjeverna Koreja pojačala je prijetnje lansiranja balističkih projektila, što je izazvalo zabrinutost susjednih zemalja i Zapada.

Početkom listopada Sjeverna Koreja je prvi put u pet godina ispalila balističku raketu preko Japana, a sredinom ovog mjeseca njezini ratni zrakoplovi nadlijetali su granicu s Južnom Korejom i ispalili stotine topničkih granata u morsku vojnu tampon-zonu, koju su 2018. uspostavile dvije Koreje u okviru međusobnog dijaloga o smanjenju tenzija. Posljednji incident dogodio se u ponedjeljak, kad je sjevernokorejski trgovački brod prešao morsku granicu, uzrokujući da obje strane ispale hice upozorenja.

Navedeni slučajevi ujedinili su Sjedinjene Američke Države, Južnu Koreju i Japan, koje su u zajedničkom priopćenju rekle da bi sjevernokorejski nuklearni test naišao na "neviđeno snažan odgovor".

Čelnik Sjeverne Koreje nedavno je proglasio zemlju "nepovratnom" nuklearnom silom, čime je zapravo bacio u vjetar sve potencijalne nove pregovore o denuklearizaciji.

Što je točno Kim Jong-unu na pameti ne možemo sa sigurnošću znati. Tri su moguća razloga zašto je Pjongjang odlučio pojačati vojnu aktivnost, piše BBC-eva dopisnica iz Južne Koreje Jean Mackenzie. Moguće je da Kim Jong-un želi poslati političku poruku svijetu (prvenstveno SAD-u) da je i dalje "aktualan", da želi testirati i poboljšati svoju tehnologiju oružja ili impresionirati Korejce i učvrstiti lojalnost režimu.

"Teško je dešifrirati koji od ovih ciljeva Pjongjang pikira, ali ovaj put je Kim Jong-un bio eksplicitan. Državni mediji u više su navrata izvijestili kako su nedavna lansiranja reakcija na vojne vježbe koje vode SAD, Južna Koreja i Japan. Sjever je okrivio svoje neprijatelje za eskalaciju napetosti i kaže kako su lansiranja jasno upozorenje da bi trebali prestati", ističe Mackenzie.

Washington, Seul i Tokio posljednja dva mjeseca održavaju velike vojne vježbe, odvojeno i zajedno, kako bi pokazali da su spremni za eventualni sjevernokorejski nuklearni napad. Međutim, sjevernokorejski vođa na takve je napade dosad uvijek gledao kao na provokaciju njegovih neprijatelja koji se spremaju na invaziju. Stoga je moguće da su te vježbe izazvale posljednje reakcije Pjongjanga.

Pojedini analitičari vjeruju da se Kim Jong-un možda priprema i za detonaciju nuklearnog oružja po prvi put u pet godina, ili čak napad manjeg opsega na Južnu Koreju.

"Gospodinu Kimu treba pozornost. Treba mu da svijet vidi kakav je napredak postigao, ako jednog dana želi postići ukidanje oštrih međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji. Sankcije ga nisu zaustavile u razvoju oružja, za što su bile dizajnirane, ali zato štete gospodarstvu zemlje", ističe BBC-eva dopisnica.

Zbog rata u Ukrajini, razgovori o smanjenju sankcija Sjevernoj Koreji su pali u drugi plan i moguće je da Kim Jong-un želi "podsjetiti" svijet da treba biti visoko na njihovoj agendi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se sankcije Sjevernoj Koreji mogu ublažiti samo kada ona pristane odustati od svog nuklearnog oružja.

"Moramo biti zabrinuti zbog razine asertivnosti", rekao je za BBC Kim Jong-dae, bivši savjetnik u južnokorejskom ministarstvu obrane, "Nikada ranije nismo vidjeli ovakvu drskost i agresiju. To je Sjeverna Koreja koja se ponaša kao nuklearna država".

I dok svijet strahuje od Kimovog sljedećeg poteza, a stanovništvo proučava najbliža im skloništa u slučaju napada, sjevernokorejski čelnik gradi nove vile.

Kompleks raskošnih zgrada na obali jezera Yonphung u pokrajini Južni Pjongjang već je u izgradnji. Projekt na 21.000 četvornih metara je navodno započeo u svibnju 2021., a početkom rujna ove godine započeli su radovi na još jednoj novoj vili od 2.600 četvornih metara, saznaje britanski Telegraph.

Dok je desetljećima prosječnim građanima Sjeverne Koreje uskraćen pristup osnovnim kućanskim namirnicama i robama, dinastija Kim je izolirana od sankcija, nastavljajući uživati u finoj hrani, vrhunskom viskiju i skupim automobilima. Prema informacijama istraživačkog instituta Satellite Geo-Information sa Sveučilišta Kyungpook u Južnoj Koreji, obitelj Kim posjeduje čak 30 luksuznih sela i nekoliko privatnih otoka koje koriste za odmor, a imaju i pet luksuznih jahti, od kojih jedna ima bazen olimpijske veličine s četiri staze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:36