POTRAGA ZA ISTINOM

Svijet traži novu istragu u Wuhanu: Je li šest rudara još 2012. oboljelo od koronavirusa?

U Pekingu su sve nervozniji zbog istraživačkih izvještaja najuglednijih medija koji bacaju sjeme sumnje
Prizor iz Wuhana na početku pandemije, Xi Jinping
 Hector Retamal/AFP

Kad je Narodna Republika Kina bijesna, njezin megafon na engleskom Global Times napada one na koje je bijesna. Naslov "Vodič zapadnog tiska za stvaranje antikineskih glasina o vrućim pitanjima ili ni iz čega" znak je da je neki tekst jako zasmetao navodno komunističkim mandarinima u Pekingu.

The Wall Street Journal (WSJ) je u dva teksta otvorio pitanje je li, možda, virus koji je izazvao globalnu pandemiju ipak pobjegao iz laboratorija u Wuhanu gdje je globalna javnozdravstvena kriza počela. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je burno: "SAD neprestano smišlja nedosljedne tvrdnje i traži istragu laboratorija u Wuhanu. To u potpunosti pokazuje da neke ljude u SAD-u nije briga za činjenice i istinu".

A zatim je Kina zatražila da se istraže rani slučajevi bolesti izazvane koronavirusom u SAD-u. WSJ je lukavo planirao objavu neposredno uoči početka zasjedanja Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), znajući da će tako dobiti globalni odjek.

SAD je na tom skupu, koji se održava u Ženevi, zatražio da se međunarodnim stručnjacima dopusti da ocijene moguće izvore virusa i "rane dane izbijanja zaraze". U Kini. A Peking to neće dopustiti. Na svoju štetu jer WSJ je objavio uravnotežene tekstove koji otvaraju niz pitanja na koja svijet nema odgovore. A trebao bi imati.

Što je istina?

U prvom se navodi da je troje znanstvenika s kineskog Instituta za virusologiju u Wuhanu (WIV) hospitalizirano u studenome 2019. godine, prije nego što je Kina objavila informaciju o izbijanju zaraze. Izvor je dosad neobjavljeno izvješće američke obavještajne službe.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost, neimenovana, nije željela komentirati izvješće objavljeno u WSJ-u, ali je rekla da administracija predsjednika Joea Bidena još uvijek inzistira na "ozbiljnim pitanjima o najranijim danima pandemije, uključujući i njezino porijeklo koje se povezuje s Narodnom Republikom Kinom".

"Nećemo davati izjave kojima prejudiciramo aktualnu studiju WHO-a o izvoru SARS-CoV-2, no jasno je da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti tehnički vjerodostojne teorije", rekla je glasnogovornica.

Izmet šišmiša

WHO je početkom godine konačno poslao tim koji je u Wuhanu trebao obaviti istragu, ali je tijekom rada, o čemu smo izvještavali, naišao na niz prepreka. SAD, Norveška, Kanada, Velika Britanija i druge države u ožujku su izrazili zabrinutost nakon objave izvješća misije za utvrđivanje činjenica. Za to imaju niz razloga, među kojima je i pitanje neizvještavanja o slučaju istraživača koji su se razboljeli prije 8. prosinca 2019. godine kad je, prema tvrdnjama kineske vlade, neupitno otkriven prvi pacijent sa simptomima covida-19.

Peking je timu WHO-a odbio dati podatke o ranim slučajevima covida-19, rekao je jedan od istražitelja. O tome je u veljači izvijestio Reuters, uz komentar kako bi to moglo zakomplicirati napore da se dozna na koji je način pandemija počela. Tim WHO-a nije dobio na uvid ni osnovne podatke, sigurnosne zapisnike i laboratorijske zapise o radu na koronavirusima šišmiša u Wuhanu.

WSJ u drugom tekstu navodi da je u travnju 2012. godine oboljelo šest rudara koji su ušli u napušteni rudnik u blizini Wuhana kako bi počistili izmet šišmiša. Svi su imali simptome koji odgovaraju današnjim kliničkim slikama, a trojica su preminula u kolovozu.

Istraživači iz Wuhana počeli su rad na virusima iz rudnika te otkrili i dotad nepoznati soj virusa sličnog SARS-u koji je dobio ime RaBtCoV/4991. A on je pokazao da lako može izmjenjivati genetički materijal sa sličnim virusima i tako stvarati nove koji bi mogli zaraziti ljude. Istraživanje je vodila dr. Shi Zhengli koja je rezultate objavila 2016. godine u časopisu Virologica Sinica, ali nije navela slučajeve bolesnih rudara, nego je spomenula samo napušteni rudnik.

Ne može do rudnika

U veljači prošle godine je dr. Shi u časopisu Nature objavila postojanje virusa RaTG13 koji je 96,2 posto genetski identičan virusu SARS-CoV-2. Nakon toga su znanstvenici izvan Kine zamijetili zapanjujuće sličnosti tog virusa i RaBtCoV/4991. Pod njihovim je pritiskom dr. Shi konačno priznala da je riječ o istom virusu te je ispravila tekst u časopisu Nature dodavši i dio o oboljelim rudarima.

Sve navedeno stvara dojam opravdane sumnje, koja raste kako Kina odbija bilo kakvu daljnju suradnju. Primjerice, pristup rudniku je onemogućen, a novinara WSJ koji se ipak probio policija je ispitivala pet sati. I izbrisali su mu sve slike iz mobitela. Sve je više znanstvenika, pa i onih koji su prije odbacivali tezu o nekontroliranom bijegu virusa iz laboratorija u Wuhanu, koji traže nastavak istrage.

Cilj im je, navode, da se sveobuhvatnom istragom uklone nepoznanice i dodatno olakša borba s virusom. Peking je neumoljiv i kako sada stvari stoje, nećemo saznati što se točno događalo u laboratoriju u Wuhanu. Izvješće WHO-a iz ožujka je zaključilo da je virus vjerojatno prenesen sa šišmiša na čovjeka preko druge životinje te da je nekontrolirano curenje iz laboratorija krajnje nevjerojatan izvor.

Važna je riječ "vjerojatno", kao i izbjegavanje potpunog odbacivanja ljudske pogreške. Na što smo još tada upozorili.

Biden od obavještajaca traži da udvostruče napore u istrazi

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od američkih obavještajnih službi da "udvostruče napore" u istrazi kako bi što prije utvrdili podrijetlo koronavirusa. Pozvao je na opsežno vladino izvješće koje uključuje nalaze američkih laboratorija i drugih saveznih agencija o tome je li virus 'procurio' iz laboratorija ili ga je životinja prenijela na ljude.

Biden je od obavještajaca zatražio da mu kroz 90 dana podnesu izvješće o rezultatima svog rada i dodao da o svemu mora biti obaviješten i Kongres.

Predsjednikova izjava došla je nakon što su ovog tjedna pojačani apeli za rigoroznijom istragom o podrijetlu virusa koji je paralizirao cijeli svijet.

Biden je u ožujku od svog savjetnika za nacionalnu sigurnost zatražio izvješće obavještajnih službi o podrijetlu virusa i dobio ga je ranije ovog mjeseca. No, zatražio je dodatnu analizu s obzirom na to da obavještajne službe nisu definitivno odgovorile na pitanja je li virus došao iz laboratorija ili je na ljude prešao sa životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:22