STRAŠAN ZLOČIN

SVIJET ZGROŽEN NOVIM ISIS-ovim ZVJERSTVOM U videu s brutalnim egzekucijama pojavio se i 'džihadi junior', otkriveno je čiji je sin

'To je očajnički potez organizacije koja izvodi najužasnije akcije, vrijedne najvećeg prijezira'
 Islamska država

LONDON - Maleni dječak koji se pojavio u najnovijoj snimci pogubljenja Islamske države, u kojoj govori kako će džihadisti ubiti nevjernike, sin je Britanke koja je prešla na islam i pridružila se radikalnoj skupini.

Podsjetimo, Islamska država tijekom vikenda je objavila video u kojem krvnici koji govore s britanskim naglaskom ubijaju petero Britanaca koji su navodno 'špijunirali' ISIS. U jednom od jezivijih prizora, pojavljuje se mali dječak koji također priča britanskim naglaskom i prijeti kako će ubiti sve koji nisu muslimani. Video potom prikazuje pet smaknuća, sva izvršena pucanjem u glavu iz velike blizine.

Radi se o dječaku koji se zove Isa Dare, sinu Britanke nigerijskog podrijetla Grace ‘Khadija’ Dare iz Londona. Njezin otac Henry Dare potvrdio je za britanski The Telegraph kako se radi o njegovom unuku.

Prošlog srpnja, Grace Dare postavila je fotografiju Ise na Twitter, na kojoj maleni dječak drži kalašnjikov, koji je veći od njega.

(Foto: Twitter)

Grace Dare odrasla je u katoličkoj obitelji nigerijskog porijekla, a vjeruje se da je blisko povezana s ubojicama britanskog vojnika Leeja Rigbyja, također nigerijskim kršćanima koji su prešli na radikalni islam.

Dare je otputovala u Siriju 2012. godine i udala se za Šveđanina Abu Bakra, za kojeg se vjeruje da je u međuvremenu poginuo.

Osim Ise, Grace ima još jednog, mlađeg sina Abdura Rahmana.

Nekadašnji susjed obitelji Grace rekao je za The Telegraph kako su roditelji bili vrlo pobožni kršćani iz Nigerije.

- Grace je bila divno, preslatko dijete s vrlo toplim osmijehom, izjavio je.

- Odselila se kada su joj se roditelji razišli, ali katkad bih je sreo. Prije pet godina moja partnerica je čula kako je netko zove po imenu na tržnici. Okrenula se i vidjela djevojku u burki, koja je rekla ‘to sam ja, Gracie.’

- Rekla je da je prešla na islam i činila se vrlo ponosnom zbog toga. Bio sam šokiran kada sam čuo da je otišla u Siriju. Ne bih nikada tako nešto mogao zamisliti dok je odrastala, rekao je.

Grace se svojedobno hvalila da bi htjela postati prva žena koja je u ime ISIS-a nekome odrubila glavu.

Cameron: 'Ovo je potez očajnika'

Britanski premijer David Cameron je u ponedjeljak očajničkim potezom nazvao video snimku objavljenu u nedjelju u kojoj džihadistička skupina Islamska država (IS) prijeti Velikoj Britaniji i prikazuje pogubljenja petorice "špijuna".

"To je očajnički potez organizacije koja izvodi najužasnije akcije, vrijedne najvećeg prijezira", rekao je britanski čelnik i dodao da je "to je organizacija koja gubi teren".

"Oni nas ne mrze zbog onoga što radimo, već zbog toga tko smo i što smo, jer smo uspješna, tolerantna, demokratska, multietnička i viševjerska nacija", dodao je Cameron.

"Naše vrijednosti su mnogo jače od njihovih. Možda će potrajati, ali bit će poraženi", obećao je.

Video, koji je u nedjelju s džihadističkih stranica prenio američki centar za nadzor islamističkih stranica SITE, počinje priznanjem pred kamerama petorice muškaraca iz Rake, samoproglašenog "glavnog grada" Daesha (IS) u Siriji da su špijuni.

"Ovo je poruka Davidu Cameronu", britanskom premijeru, govori jedan džihadist s britanskim naglaskom. On optužuje petoricu koja kleče da su špijuni Velike Britanije, koje je, kako tvrdi, napustila britanska vlada.

Velika Britanija, koja izvodi zračne udare na položaje IS-a u Iraku od jeseni 2014., od početka prosinca iz zraka napada i ciljeve u Siriji.

Stručnjaci navode da IS često objavljuje propagandne video snimke kada doživljava poraze na terenu.

Prošlog tjedna su iračke snage u cijelosti oslobodile grad Ramadi od džihadista Islamske države, dok je u Siriji koalicija arapskih i kurdskih pobunjenika preuzela kontrolu nad strateškom točkom na sjeveru zemlje. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 09:51