MASAKR U JEMENU

Svijet zgrožen zračnim udarom na zatvor pun migranata, Saudijci: ‘Nismo ga napali mi, ali zatvori su legitimna meta‘

Zasad nije poznato tko su bili zatvorenici, no osam nevladinih organizacija tvrdi da je riječ o migrantima.

Snimke bombardiranja zatvora

 AFP

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija zanijekala je u subotu da je bombardirala zatvor kojim upravljaju pobunjeni hutisti u Jemenu, pri čemu je u petak ubijeno najmanje 100 ljudi.

- Neutemeljena je informacija o napadu na zatvor u Saadi, na sjeveru države, ističe se u priopćenju glasnogovornika koalicije, prenosi službena saudijska novinska agencija.

Nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) osudila je "strašan" napad u kojemu je, kako ističu ozlijeđeno najmanje 138 osoba.

Broj žrtava je vjerojatno i veći jer "još traje potraga u ruševinama", dodaje MSF.

image

Snimke bombardiranja zatvora

AFP
image

Snimke bombardiranja zatvora

AFP

Zasad nije poznato tko su bili zatvorenici niti koliko ih je bilo, no osam nevladinih organizacija, među kojima Action contre la Faim, Oxfam i Save the Children, navode u zajedničkom priopćenju da je riječ o migrantima.

Koalicija koja od 2015. vojno intervenira u zemlji zahvaćenoj ratom, kaže da je "krajnje ozbiljno" provjerila informacije prije nego je zaključila da su "neutemeljene", rekao je taj glasnogovornik, general Turki Al-Malki koji optužuje hutiste za "dezinformiranje".

Saudijska Arabija je na čelu koalicije muslimanskih zemalja, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, koja pomaže snagama jemenske vlade u borbi s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.

Koalicija je u petak preuzela odgovornost za napad na Hodeidu, na zapadu.

Demantirajući vijest o bombardiranju zatvora, koalicija u priopćenju ujedno ističe da zatvor nije "na popisu zabranjenih ciljeva sukladno mehanizmu koji je potvrdio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u Jemenu" (OCHA).

SAD poziva na smirivanje u Jemenu nakon bombardiranja zatvora

Sjedinjene Države su u petak pozvale na "smirivanje stanja" u Jemenu, spomenuvši "više od stotinu žrtava zadnjih dana", među kojima je najmanje 70 poginulo u zračnom napadu na zatvor pod upravom pobunjenih hutista u Saadi, navodi se u priopćenju State Departmenta.

"Sjedinjene Države su veoma zabrinute (...) zbog eskalacije u Jemenu", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, piše u tekstu, pozivajući "sve strane u sukobu na smirivanje stanja, poštovanje humanitarnog prava i puno uključenje u sveobuhvatan mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a".

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres potvrdio je, čini se, odgovornost koalicije osudivši u petak u priopćenju "zračne udare koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na zatvor u Saadi".

"Zračni udar događa se samo dva dana nakon planiranog napada hutista na civile u Abu Dhabiju", podsjeća američki državni tajnik smjerajući na napad kamionom bombom koji su u ponedjeljak izveli pobunjenici i u kojemu su poginule tri osobe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:03