POGRANIČNI SUKOB

Svijetu zbog razmirica između Indije i Kine prijeti nestašica kašmirske vune?

Koze su potisnute sa svojih pašnjaka, zbog čega, nažalost, na tisuće kozlića nisu preživjeli ovu sezonu
koze u himalajskoj regiji Ladakh
 Ilustracija/Pierluigi Palazzi/Alamy/Alamy/Profimedia

Svijet bi se mogao suočiti s nestašicom skupocjene i supermekane kašmirske vune jer su se koze koje žive na "krovu svijeta" našle usred pograničnih razmirica između Indije i Kine.

Vuna kašmirskih koza, pašmina, koju uzgajaju nomadi u negostoljubivoj, hladnoj i pustoj himalajskoj regiji Ladakh, najskuplja je i najfinija vuna u svijetu.

No ta su čupava stvorenja potisnuta sa svojih pašnjaka zbog sukoba dviju najmnogoljudnijih zemalja po pitanju granice. Zbog toga na tisuće kozlića nisu preživjeli ovu sezonu.

- Za tri godine, kad bi novorođene koze trebale početi 'davati' pašminu, doći će do velikog pada proizvodnje, možda pogubnog za ovaj sektor - rekao je Sonam Tsering iz udruge uzgajivača koza.

Između kineske i indijske vojske brojne su razmirice na 3500 kilometara dugoj granici koja još nije primjereno određena. No ove su godine napetosti bile posebno snažne pa su zimski pašnjaci kozama ostali nedostupni.

- Bila je to sezona parenja i oko 85 posto novorođenih kozlića nije preživjelo - izjavio je Tsering.

Kašmirske koze godišnje daju 50 tona najfinije i najskuplje kašmirske vune, lagane poput pera. Pripadajući obrti zapošljavaju tisuće ljudi iz regije.

Veći dio vune koristi se za izradu šalova koji se prodaju u luksuznim dućanima od Londona do Dubaija i mogu stajati i do 800 dolara (5350 kuna) po komadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:14