NEVINE ŽRTVE

SVIMA JE ZAJEDNIČKO JEDNO: U PARIZU SU HTJELI POČETI NOVI ŽIVOT Tko su žrtve napada terorista?

'Nick Alexander, ti jesi i uvijek ćeš biti ljubav mog života', napisala je njegova djevojka Polina na Twitteru i na taj se način oprostila od dečka koji je tu noć bio na koncertu benda Eagles of Death Metal
TOPSHOTSRescuers evacuate an injured person near the Bataclan concert hall in central Paris, early on November 14, 2015. At least 120 people were killed in a series of terror attacks in Paris on November 13 according to a provisional total, a source close to the investigation said. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
 MIGUEL MEDINA / Getty Images / MIGUEL MEDINA

Trebala je to biti jedna od zabavnih, živih pariških večeri. Grupice mladih, parovi, prijatelji, razmili su se tim gradom, uživajući u njegovim čarima, veseleći se rock koncertu, druženju s onima koje vole.

Mnogi od njih bili su stranci, kojima je Pariz bio tek privremeni dom, grad pun prilika i životnih avantura. No, za mnoge od njih, odjednom je sve stalo.

Molim vas, pomozite!

Istovremeno, dok na vidjelo izlazi sve više detalja neviđenog pokolja koji je šokirao svijet, a istraga je pokrenuta diljem Europe nesmiljenom brzinom, crnoj statistici - 129 ubijenih i 352 ranjena, od kojih je 99 kritično - pripajaju se lica i životne priče.

Dosad su identificirane 103 žrtve, iza kojih ostaju sjećanja i obitelji ovijene u tugu. Jedna od osoba za koju je te stravične večeri sve stalo bio je i 36-godišnji Britanac Nick Alexander, koji je na koncertu benda Eagles of Death Metal prodavao promotivne materijale izvođača.

- Neka mi netko pomogne pronaći mog dečka Nicka Alexandera - objavila je Polina Buckley na Twitteru nedugo nakon što se prolomila vijest o krvoproliću u Parizu.

To nije bio njezin jedini poziv upomoć. Uslijedit će ih još, sve očajnijih i očajnijih, popraćenih njegovim fotografijama. Ubrzo, potvrdit će se ono čega se najviše bojala. Njezin dragi izdahnuo je na podu koncertne dvorane Bataclan na rukama svoje prijateljice koja ga je, i sama propucana u obje noge, bezuspješno pokušala održati na životu, natjerati ga da diše.

Velika utjeha

- Nick Alexander, ti jesi i uvijek ćeš biti ljubav mog života - napisala je kasnije Polina. Nemoćna pred zastrašujućim vijestima, oglasila se i njegova obitelj.

- On nije bio samo naš brat, sin i ujak, bio je svačiji najbolji prijatelj, velikodušan, duhovit i neustrašivo odan - rekla je njegova obitelj.

- Umro je radeći ono što je volio i velika nam je utjeha to što znamo da su ga njegovi prijatelji diljem svijeta cijenili - priča.

Nick Alexander, nažalost, samo je jedna u nizu žrtava, čiji spisak postaje sve duži. Vijesti o poginulima dolaze iz cijelog svijeta - od Čilea, preko Tunisa do Rumunjske, na tužan način dokazujući da Pariz doista s pravom nosi epitet svjetske prijestolnice.

Primjerice, među žrtvama bio je i Alberto Gonzalez Garrido (29) iz Madrida. I on je, kao i Nick, bio na koncertu u Bataclanu.

Brat preživjeo

Taj inženjer živio je u Parizu sa svojom suprugom, također inženjerkom. Kad je počeo pokolj, razdvojeni su. Alberto se nije uspio spasiti.

Baš kao ni Nohemi Gonzales (23). Studentica industrijskog dizajna mjesec je dana bila na studentskoj razmjeni u Parizu. Živahna, puna želje za životom, tvrde oni koji su je poznavali, uvijek je rado pomagala svojim kolegama. Ubijena je dok je večerala sa svojim prijateljima.

Nadalje, Mohamed Amine Benmbarek iz Maroka, koji se tek nedavno oženio. Njegova supruga u kritičnom je stanju; zatim Elsa Delplace iz Čilea, koja je u Bataclan otišla sa svojom majkom. Elsa je živjela u Parizu, imala je šestogodišnjeg sina.

Među ubijena je i Čileanac Zschoche Valle, gitarist i član benda Captain Americano. U Parizu je živio već osmu godinu. U Bataclanu je bio je svojom suprugom, Francuskinjom. Nadalje, dvije Tunižanke, Halima i Houda Saadi. Dvije sestre bile su u restoranu, na rođendanu zajedničke prijateljice. Halima (34) izdahnula je na licu mjesta. Njezina sestra, Houda (33), tek malo kasnije. S njima je bio i njihov brat, koji je uspio izvući živu glavu. Svih troje živjelo je u Parizu već neko vrijeme.

Među ubijenima je i Kheireddine Sahbi (29), alžirski violinist koji je upravo zbog glazbe živio u Francuskoj, kao i par iz Rumunjske, Ionut Ciprian Calciu i Mariana Lacramioara Pop. U trenutku napada sjedili su na terasi. On je imao 32 godine, a ona 29. Imali su sina, a ona je imala i još jednu kćer iz druge veze.

Rođakinja nogometaša

Na jednom od poprišta napada, kod stadiona Stade de France, pronađena je i egipatska putovnica. Pripadala je Waleed Abdel-Razzak, ljubitelju nogometa koji je kritično ranjen u napadu.

Većina ubijenih u dvorani Bataclan bili su upravo Francuzi. Među francuskim žrtvama je i rođakinja francuskog nogometaša Lassana Diarre, koji je igrao za francusku reprezentaciju u vrijeme napada. Ona mu je bila, rekao je, poput sestre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:50