GOLEMA ŠTETA

Svitak od 300 milijuna USD razrezao napola: ‘Mislio sam da je falsifikat, platio sam ga 400 kn‘

Policija je objavila kako je svitak ukraden u sklopu multimilijunske krađe iz stana kolekcionara, koju su izvela tri lopova
Tiskovna konferencija policije u Hong Kongu
 Isaac Lawrence/AFP

Kaligrafski svitak nekadašnjeg kineskog vladara Mao Zedonga, čija se vrijednost procjenuje na 300 milijuna dolara, prerezan je napola nakon što je prošlog mjeseca ukraden u Hong Kongu, objavila je policija.

Svitak je pronađen oštećen kod 49-godišnjeg muškarca za kojeg se sumnjalo da se bavi preprodajom ukradenih predmeta, piše Guardian. Hongkonški South China Morning Post poziva se na neimenovane policijske izvore i tvrdi da je muškarac, navodno misleći da se domogao krivotvorine, prerezao svitak koji je platio 500 hongkonških dolara, odnosno oko 400 kuna.

- Prema našoj istrazi, kupac je pomislio da je kaligrafija predugačka te ju je iz predostrožnosti razrezao. Takvo djelo teško je i riskantno izlagati - rekao je na tiskovnoj konferenciji Tony Ho iz policijskog odjela za organizirani kriminal.

Policija je objavila kako je svitak ukraden u sklopu multimilijunske krađe iz stana kolekcionara, koju su izvela tri lopova. Kolekcionar Fu Chunxiao nije bio u svom hongkonškom apartmanu još od siječnja zbog koronavirusa, što su saznali lukavi lopovi i ukrali mu umjetnine vrijedne oko 645 milijuna dolara. Osim Maovog svitka ukradeno je 24 tisuće kolekcionarskih kineskih poštanskih maraka, deset vrijednih novčića te sedam kaligrafskih svitaka.

Policija je dosad uhitila trojicu osumnjičenika, no vjeruje se da su imali još dva pomagača za kojima se traga. Novčići su u međuvremenu pronađeni, no skupocjenim markama i povijesnim svicima još se pokušava ući u trag, javlja Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:44