UŽASNE SCENE

Svjedoci o masakru u Gazi: ‘Izraelski vojnici su otvorili vatru, a kamion s humanitarnom pomoći pregazio je ljude‘

Izraelska vojska je priopćila da su tenkovi ispalili samo hice upozorenja, no da nisu pogodili kamione

Snimka pokolja u Gazi

 X Screenshot/

Najmanje 112 Palestinaca je ubijeno, a njih 760 ozlijeđeno dok su čekali na humanitarnu pomoć jučer u Gazi. Gomile su stigle do konvoja kamiona na cesti jugozapadno od grada Gaze, gdje su bili prisutni i izraelski tenkovi.

Izraelska vojska je priopćila da su tenkovi ispalili samo hice upozorenja, no da nisu pogodili kamione, a dodaju i da su neki od mrtvih možda bili pregaženi.

- U 4.40 ujutro kamion prve pomoći u humanitarnom konvoju krenuo je kroz koridor koji smo mi osiguravali, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari i dodao da su izraelski tenkovi tamo bili kako bi osigurali područje, no tijekom operacije je ‘rulja iz zasjede napala kamion‘. - Tenkovi koji su tamo bili kako bi osigurali konvoj oprezno su pokušavali rastjerati gomilu s nekoliko hitaca upozorenja. Nikakav udar IDF-a nije izveden prema konvoju pomoći tvrdi Hagari.

Konvoj od 30 kamiona koji je prevozio egipatsku humanitarnu pomoć kretao se prema sjeveru duž humanitarnog koridora kada su ga okružili civili, a ljudi su se počeli penjati na kamione.

- Neki su počeli nasilno gurati i čak gaziti druge stanovnike Gaze, pljačkajući humanitarne zalihe, dodao je Hagari.

Hamas je te navode Izraela odbacio rekavši da postoje dokazi o izravnoj vatri na civile. Visoki član Hamasa Izzat Al-Risheq je upozorio da bi ovaj incident mogao dovesti do neuspjeha trenutnih pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca i prekid vatre.

Palestinski svjedok je za BBC opisao paniku u masi i među vozačima koji su pokušali krenuti naprijed. Svjedok je rekao da je većina stradalih pregažena.

Jedan čovjek u bolnici, koji je držao tijelo mrtvog prijatelja, Tamer Shinbari, rekao je za BBC da je otišao onamo nadajući se da će uzeti vreću brašna za svoju obitelj. Rekao je da su izraelski vojnici otvorili vatru i da je kamion s humanitarnom pomoći pregazio tijela.

Iz bolnica koje su zaprimile ozlijeđene poručuju da svi imaju rane od metaka ili šrapnela.

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je izvanredni sastanak iza zatvorenih vrata kako bi se raspravljalo o incidentu. Na tom je sastanku Alžir iznio nacrt izjave u kojoj se okrivljuju izraelske snage za otvaranje vatre.

Iako je 14 od 15 članova vijeća podržalo prijedlog, SAD ga je blokirao, navodi novinska agencija AP, pozivajući se na palestinskog veleposlanika pri UN-u Riyada Mansoura, koji je nakon toga razgovarao s novinarima. Američki izaslanik Robert Wood rekao je da su činjenice o incidentu ostale nejasne.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres osudio je incident rekavši da "očajni civili u Gazi trebaju hitnu pomoć, uključujući one na sjeveru gdje UN nije mogao dostaviti pomoć više od tjedan dana".

Reagirao je i američki predsjednik Joe Biden koji je nakon incidenta odbacio svoj raniji optimizam da će do ponedjeljka doći do prekida vatre.

Biden je rekao da bi izvještaji o izraelskoj vatri na Palestince koji su se okupili oko kamiona s humanitarnom pomoći mogao zakomplicirati pregovore.

Prethodno je rekao da se nada da bi do kraja vikenda mogao biti postignut dogovor između Izraela i Hamasa. Dodao je da do privremenog prekida vatre vjerojatno neće doći do ponedjeljka.

SAD razmatra "kontradiktorne verzije" tog incidenta, rekao je Biden novinarima.

"Provjeravamo u ovom trenutku. Postoje dvije kontradiktorne verzije o onome što se dogodilo. Još nemam odgovor", kazao je.

Upitan procjenjuje li da bi taj događaj mogao imati posljedice na pregovore o prekidu vatre, Biden je odgovorio: "Znam da će to biti slučaj".

U međuvremenu, palestinske frakcije vode pregovore u Moskvi o formiranju nove vlade nakon ovotjedne ostavke kabineta palestinskih vlasti. Cilj dvodnevnih pregovora je ujediniti frakcije pod Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), koalicijom stranaka koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom 1993. godine, i formirati novu vladu u Palestinskoj samoupravi, piše CNN. U razgovorima sudjeluje i Hamas, no nije dio PLO-a i ne priznaje Izrael.

Palestinsko ministarstvo zdravstva je priopćilo da je od početka izraelskog rata s Hamasom u listopadu u Gazi ubijeno više od 30.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:25