KAOS

SVJEDOK TERORA U ŠRI LANKI 'Moja soba u luksuznom hotelu na 23. katu se zanjihala od siline detonacije koja je raznijela restoran u prizemlju'

 
Rodbina stradalih u napadu na crkvu sv. Ante u Colombu
 Dinuka Liyanawatte / REUTERS

Liječnik Julian Emmanuel, 48-godišnji rođeni Šrilančanin koji danas sa suprugom i djecom živi u Surreyju u Velikoj Britaniji, a koji je s obitelji boravio u Colombu u trenutku kada su u nedjelju izvedeni koordinirani teroristički napadi na hotele i crkve u tom gradu, rekao je za BBC da je njegovu obitelj iz sna oko 8:30 na Uskrs probudila jedna od detonacija.

- Bili smo u našoj sobi u hotelu Cinnamon Grand na 23. katu kada smo čuli ogromnu eksploziju koja je ju je dobrano uzdrmala. Odmah su nas odveli u predvorje hotela, odakle smo evakuirani kroz stražnji izlaz. Tada smo vidjeli kako hitna pomoć stradale vozi u bolnicu i koliku je štetu eksplozija nanijela našem hotelu, rekao je Emmanuel.

Članica osoblja hotela rekla mu je da je na mjestu eksplozije vidjela raskomadano tijelo. Prijatelji su mu poslali fotografije stradavanja u crkvama koje su napadnute bombama. Restoran hotela u kojem je Emmanuel boravio s obitelji u potpunosti je raznesen. Cinnamon Grand također jer pretrpio znatnu štetu. - Planirali smo (u nedjelju) s mojom majkom i nećakom ići u crkvu, ali sve su mise otkazane. Ni u jednoj crkvi u državi danas se neće održati nikakvi obredi, dodao je Emmanuel.

- Prvih 18 godina svoga života proveo sam u Šri Lanki. Vidio sam dosta etničkih sukoba. S druge strane, moja djeca imaju 11 i sedam godina te nikada nisu vidjeli ništa nalik ratu. Ni moja supruga nije vidjela ovakvo što. Jako im je teško, nastavio je. - Ovo je jako tužno. Mislio sam da je Šri Lanka iza sebe ostavila nasilje, međutim tužno je vidjeti da se opet vratilo.

Stanovnik Colomba Usman Ali pomislio je da nešto u gradu nije u najboljem redu kada je vidio da vjernici užurbano izlaze iz katoličke crkve nadomak njegova doma. Ulica u kojoj živi, a koja vodi do glavne gradske bolnice, brzo se počela puniti vozilima hitne pomoći. Uzeo je mobitel u ruke i provjerio ima li na društvenim mrežama kakvih objava pod hashtagom #LKA (koristi se za objave vezane za Šri Lanku, op.a.). Odmah je doznao o čemu se radi.

Među snimkama i fotografijama koje su kružile društvenim mrežama našli su se i apeli banaka krvi. Ali je odmah otišao u Nacionalni centar za krv, koji je bio preplavljen ljudima.

- Oko centra je bila velika gužva. Ceste su bile prepune vozila jer su ljudi htjeli parkirati pored Centra. U ovom trenutku zapisuju imena, krvnu grupu i kontaktne informacije svih osoba koje su željne dati krv te im govore da će ih u slučaju nužde nazvati predstavnik Centra, rekao je Ali i dodao da se u čekaonicama Centra osjetio snažan duh zajedništva.

- Svi su došli samo s jednom namjerom, a to je da pomognu unesrećenima, bez obzira na to koje su religije ili rase. Svaka je osoba pomagala prvom do sebe da popuni potrebne formulare, dodao je Ali.

- Pitam se odakle je ovaj napad došao. Bože, spasi nas, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:05