SMRT HRVATA U MANNHEIMU

Svjedokinja o stravi u Njemačkoj: ‘Ante je ležao obliven krvlju. Samo je tražio da ga puste na miru...‘

Nakon što je muškarac odbio poći s njima te im se počeo opirati, policajci su ga fizički savladali i oborili na tlo

Preminuo nakon policijske intervencije

 Facebook

Muškarac u dobi od 47 godina koji je u ponedjeljak umro u njemačkom Mannheimu nakon policijske intervencije uz njemačko ima i hrvatsko državljanstvo, potvrđeno nam je u generalnom konzulatu RH u Stuttgartu.

Kako nam je rečeno, njima se s tim u vezi nitko nije obraćao, ni obitelj preminulog ni predstavnici njemačkih vlasti. No, potaknuti napisima u medijima, konzulat se informirao u njemačkoj policiji gdje im je potvrđeno da se radi o osobi hrvatskih korijena.

- Zbog istrage koja je u tijeku nisu ni nama željeli dati nikakve dodatne informacije - rekao nam je hrvatski generalni konzul u Stuttgartu Ivan Sablić.

Kako smo već izvijestili, liječnik iz bolnice u Mannheimu, odnosno tamošnjeg Središnjeg instituta za mentalno zdravlje, u ponedjeljak je zatražio pomoć policije navodeći da je 47-godišnji pacijent samovoljno napustio ustanovu. Policajci su zajedno s liječnikom krenuli u potragu i pronašli su ga na Marktplatzu u središtu grada. Nakon što je muškarac odbio poći s njima te im se počeo opirati, policajci su ga fizički savladali i oborili na tlo.

No, kako se vidi i iz video snimaka koje su napravili prolaznici, jedan od policajaca pritom je muškarca dva puta udario šakom u glavu te mu glavu pritisnuo o betonsku podlogu. Na snimci se vidi i kako savladani muškarac obilno krvari u predjelu lica. Tada je naglo klonuo pa je pozvana hitna pomoć. Nakratko su ga uspjeli reanimirati na mjestu incidenta, ali je 47-godišnjak ubrzo preminuo u bolnici.

Nakon što su snimci na kojima se vidi brutalno postupanje policije objavljeni na društvenim mrežama revoltirani građani Mannheima organizirali su prosvjede na mjestu događaja. Pokrajinski ured kriminalističke policije zajedno s tamošnjim tužiteljstvom preuzeo je istragu slučaja, a dvojica policajaca su u međuvremenu, kako je službeno priopćeno u srijedu popodne, suspendirani s dužnosti te su pod istragom zbog sumnje da su prekomjernom primjenom sile uzrokovali ozljede sa smrtnom posljedicom. No, to je samo jedna od hipoteza na početku ove istrage.

Naime, konačni rezultati obdukcije, a tako i konkretan uzrok smrti 47-godišnjaka bit će poznati tek za nekoliko tjedana. Prema preliminarnom izvješću, priopćila je policija, ustanovljeni su tragovi nasilja, odnosno konkretne ozljede, ali se pritom ističe da ozljede upućuju na nasilje manjeg intenziteta. Usto, ustanovljeno je i da je 47-godišnjak imao određenih srčanih tegoba, pa je druga teza da je umro prirodnom smrću.

- Sve temeljito istražujemo. Nitko nas ne treba poticati da utvrdimo sve okolnosti događaja. Ali, za to nam treba vremena - izjavio je nadležni tužitelj Romeo Schüssler

U njemačkoj javnosti propituje se i zašto dvojica sada suspendiranih policajaca prilikom intervencije nisu uključili kamere, tzv. Bodycams.

- Sigurno bi pomoglo da su imali uključene kamere, koje su tu upravo iz tog razloga. Po mom mišljenju trebali su ih uključiti. I to je predmet istrage - kazao je predsjednik Pokrajinskog ureda za kriminal Andreas Stenger.

Inače, portal Fenix-magazin.de objavio je da je stradali muškarac Ante Paponja, Hrvat rođen u Mannheimu, čija je obitelj porijeklom iz Rame u BiH.

Prenose i izjavu jedne Hrvatice koja se u ponedjeljak zatekla u blizini mjesta događaja, a koja je, kako im je ispričala, poznavala Paponju.

- Bila sam u blizini kad sam vidjela prvu patrolu policije da dolazi na Marktplatz, pa drugu, a onda sam čula ženski krik. Žena je vrisnula pa sam prešla ulicu kako bih vidjela što se događa. Policija je samo stizala. Ubrzo je stiglo i vozilo hitne pomoći. Pitala sam ljude što se dogodilo, Ante je već ležao na tlu. Neki svjedoci su mi kazali kako ga je policajac udario - kazala je za Fenix-magazin dodajući da su joj očevici rekli da Ante Paponja uopće nije bio agresivan.

- Svjedoci su mi rekli kako ih je samo tražio da ga puste na miru. Ono što sam ja vidjela je kako leži na podu, obliven krvlju. Ljudi koji često dolaze na to mjesto su mi rekli kako je Ante kao i uvijek došao u taj lokal za prodaju hrane te naručio hranu. Nije je uspio ni pojesti kad su došla dvojica policajaca i drsko mu pristupila. Svjedoci koji su sve vidjeli kazali su kako policajca nije bilo briga što se vidjelo kako je riječ o bolesnom čovjeku - ispričala je Hrvatica za spomenuti portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:08