EKONOMSKE NEVOLJE

SVJETSKA BANKA REVIDIRALA PROGNOZU ZA HRVATSKU Ove godine očekuje znatno veći pad BDP-a od prve procjene, ali i snažniji oporavak 2021. godine

Zavod za zapošljavanje
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Svjetska banka u svojim najnovijim globalnim gospodarskim prognozama predviđa ove godine pad hrvatskog BDP-a za 9,3 posto ali i njegov rast iduće za 5,4 posto, a očekuje i da će globalno gospodarstvo iskusiti najtežu recesiju od Drugog svjetskog rata.

Svjetska banka ažurirala je tako naniže procjene za Hrvatsku, budući je još početkom travnja očekivala ove godine pad hrvatskog BDP-a zbog pandemije Covida-19 od 6,2 posto.

S prognoziranim padom od 9,3 posto, Hrvatska će iskusiti najveći postotni pad BDP-a u regiji europskih i centralno azijskih država, a potom slijede Bugarska, s projiciranim gospodarskim padom u 2020. godini od 6,2 posto te Rusija, za 6 posto.

Ipak, Svjetska banka revidirala je naviše procjenu gospodarskog rasta za Hrvatsku u idućoj godini, i to na 5,4 posto, s travanjskih 4,6 posto.

Po procjenama Svjetske banke, globalno gospodarstvo ove će godine pasti za 5,2 posto, čime će uroniti u najdublju recesiju još od Drugog svjetskog rata. Ipak, za iduću godinu u Banci očekuju globalni gospodarski oporavak po stopi od 4,2 posto.

Ekonomska aktivnost u najrazvijenijim svjetskim gospodarstvima smanjit će se ove godine za sedam posto, budući da su domaća potražnja, ponuda, trgovine i financije bili znatno poremećeni. Najviše će pritom biti pogođena ona gospodarstva koja su bila najteže pogođena pandemijom te ona koja uvelike ovise o globalnoj trgovini, turizmu, robnom izvozu i vanjskom financiranju.

U zemljama u razvoju, pak, u ovoj godini očekuje se gospodarski pad od 2,5 posto, čime će ta gospodarstva po prvi put zabilježiti pad u zadnjih gotovo 60 godina.

U Banci još procjenjuju da bi ove godine dohodak po glavi stanovnika mogao pasti za 3,6 posto, što će milijune ljudi otjerati u ekstremno siromaštvo.

"Recesija uzrokovana Covidom-19 u mnogim je aspektima jedinstvena i vjerojatno je najdublja u razvijenim gospodarstvima nakon Drugog svjetskog rata, a uzrokovala je i prvi pad u gospodarstvima u nastajanju i razvoju u posljednjih šest desetljeća. U ovoj recesiji već smo vidjeti daleko najbrže i najveće revidiranje naniže globalnih prognoza ikada. Ako je prošlost bilo kakav pokazatelj, moguće je daljnje smanjivanje prognoza, što implicira da kreatori politika možda moraju biti spremni primijeniti dodatne mjere kako bi dali potporu gospodarskim aktivnostima", rekao je direktor Svjetske banke za perspektivnu trgovinu Ayhan Kose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 09:38