DOBAR TREND

Svjetska robna razmjena stabilizirala se početkom godine, očekuje se i ubrzanje

Barometar robne trgovine bio je u ožujku za 3,4 boda viši nego na kraju prošle godine i iznosio je 95,6 bodova

Direktorica Svjetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala

 Fabrice Coffrini/Afp

Svjetska robna razmjena stabilizirala se u prvom tromjesečju, a do sredine godine oporavak bi mogao ubrzati, pokazalo je u srijedu izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Barometar robne trgovine bio je u ožujku za 3,4 boda viši nego na kraju prošle godine i iznosio je 95,6 bodova, približivši se ponovo baznoj vrijednosti od 100 bodova koja označava rast trgovine u skladu s trendom, izvijestio je WTO u srijedu.

Vrijednosti niže od 100 bodova signaliziraju sporiji rast robne razmjene u odnosu na trend u prethodnom razdoblju. WTO je barometar zamislio kao pokazatelj koji bi trebao detektirati mogući zaokret.

Trgovina se stabilizirala, ali na nižoj razini, zaključuje WTO.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca obujam robne razmjene bio je manji za 2,4 posto nego u prethodna tri mjeseca i za 0,8 posto manji nego u istom razdoblju 2021. godine zbog rata u Ukrajini, visoke inflacije u razvijenim zemljama i postrožene monetarne politike, objašnjavaju.

Ublažavanje strogih mjera u Kini na kraju 2022. rezultiralo je pojačanim prometom u kineskim lukama, ali oporavak u Kini zasjenio je slabiji promet u Europi.

Preliminarni podaci za prva tri ovogodišnja mjeseca signaliziraju prigušenu trgovinu, uz nagovještaje pojačane potražnje u drugom tromjesečju, napominju u WTO-u i neujednačeni oporavak.

Tako je indeks automobilskih proizvoda nadmašio vrijednost od 100 bodova zahvaljujući snažnoj prodaji u SAD-u i Europi, a i indeks izvoznih narudžbi najavljuje oporavak.

Indeksi kontejnerskog i zračnog prijevoza tereta i trgovine elektroničkim komponentama najavljuju pak kontinuiranu slabost, a indeks sirovina tik je ispod 100 bodova, što bi značilo da će trgovina biti više-manje u skladu s dosadašnjim trendom.

Novi pokazatelji potvrđuju travanjsku prognozu WTO-a prema kojoj bi svjetska robna razmjena u ovoj godini trebala porasti za 1,7 posto, zaključuje WTO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 13:07