BITKA ZA SREDIŠNJICU

Svjetska turistička organizacija pretvara se u geopolitičko bojište Španjolske i Saudijske Arabije

Glavna skupština UNWTO-a, organizacije koja promiče turizam u svijetu, održat će se od 24. studenog do 3. prosinca u Marakešu
UNWTO logo
 Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, želi biti sjedište UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koja se od svog osnutka 1975. godine nalazi u Madridu, izvijestili su španjolski mediji pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Glavna skupština UNWTO-a, organizacije koja promiče turizam u svijetu, održat će se od 24. studenog do 3. prosinca u marokanskom gradu Marakešu gdje bi članice trebale glasati o prijedlogu promjene sjedišta iz Madrida u Rijad.

"Interes Saudijske Arabije u početku je iznenadio španjolsku vladu. Iznenađenje je preraslo u zabrinutost. Izvori iz vlade priznaju da je gotovo nemoguće zaustaviti dolazak tog pitanja na dnevni red glavne skupštine UNWTO-a", pišu novine El País.

U Rijadu je 28. svibnja UNWTO otvorio svoj regionalni ured za Bliski istok.

"Saudijska Arabija je ponosna što je odigrala svoju ulogu u ovom važnom događaju koji će utrti novi put turizmu na Bliskom istoku, ne samo kada je riječ o oporavku od posljedica koronavirusa nego i po pitanju suradnje u turizmu u ovoj regiji", izjavio je tada saudijski ministar turizma Ahmed bin Aquil Al-Khateeb.

Rijad se nije oglasio javno oko traženja premještanja sjedišta UNWTO-a iz Madrida gdje je zaposleno 152 ljudi.

Da bi sjedište bilo premješteno Saudijska Arabija mora dobiti potporu dvije trećine zemalja u skupštini, odnosno pristanak 106 od 159 članica UNWTO-a među kojima je i Hrvatska.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman se 12. svibnja tijekom svog posjeta Madridu sastao sa Zurabom Pololikashvilijem, generalnim tajnikom UNWTO-a, a dan ranije i sa španjolskom ministricom vanjskih poslova.

"Hoće li UNWTO otići iz Španjolske? Kada sam prvi put čuo tu informaciju odbacio sam ju kao neutemeljenu i nevjerojatnu", rekao je Germán Porras, bivši direktor turističke organizacije Turespaña. "No nove dobivene informacije potvrdile su postojanje određenog rizika", dodao je za internetski portal Hosteltur.

Porras kaže kako su ranije i neke druge zemlje, u pokušaju dobivanja međunarodnog prestiža, pokušavale oduzeti Španjolskoj sjedište te organizacije.

UNWTO je još ranije tražio od Španjolske reformu sjedišta kako bi dobila veću vidljivost što Madrid još uvijek nije proveo. Španjolsko ministarstvo turizma je u veljači 2020. godine objavilo studiju izvodljivosti prema kojoj bi radovi na novoj lokaciji u Madridu koštali 72 milijuna eura i trajali tri godine.

"Odlazak sjedišta iz Madrida imao bi teške posljedice na imidž Španjolske kao svjetskog lidera u turizmu. Bio bi to diplomatski, politički i gospodarski posrtaj", smatra Porras.

El País navodi kako španjolska diplomacija kontaktira zemlje članice UNWTO-a da u slučaju glasanja ne podrže prijedlog Saudijske Arabije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:50