EPIDEMIJA

Svjetska zdravstvena organizacija će sazvati novi izvanredan sastanak o majmunskim boginjama

UN-ova agencija ponovno će sazvati sastanak odbora koji će preporučiti da se proglasi izbijanje globalnog izvanrednog stanja

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Jean-guy Python/Afp

Više od 6000 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u 58 zemalja, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja će sazvati novi izvanredni sastanak o razvoju epidemije.

UN-ova agencija ponovno će sazvati sastanak odbora koji će preporučiti da se proglasi izbijanje globalnog zdravstvenog izvanrednog stanja, najviše razine upozorenja WHO-a, počevši od 18. srpnja ili ranije, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj konferenciji za medije iz Ženeve.

Na prethodnom sastanku 27. lipnja, odbor je odlučio da epidemija, u kojoj je došlo do porasta slučajeva u afričkim zemljama u kojima se obično širi i globalno, još ne predstavlja zdravstvenu krizu.

"Brine me razmjer i širenje virusa u svijetu", rekao je Tedros, dodavši da izostanak testiranja znači da vjerojatno ima puno više slučajeva.

Otprilike 80 posto slučajeva je iz Europe, rekao je.

Majmunske boginje, obično blaga virusna infekcija koja uzrokuje simptome slične gripi i karakterističan osip, šire se svijetom od početka svibnja.

Stopa smrtnosti od ranijih izbijanja soja koji se trenutačno širi, bila je oko jedan posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 22:48