DONACIJE SIROMAŠNIMA

Svjetska zdravstvena organizacija: Covax očekuje 250 milijuna doza cjepiva u idućih 6 do 8 tjedana

WHO neprestano osuđuje nejednakost u pristupu cijepljenju između stanovnika siromašnih zemalja i onih bogatih
 Ilustracija/Ajith Perera/XINHUA/Xinhua via AFP

Sustav Covax očekuje da će tijekom sljedećih šest do osam tjedana dobiti 250 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 koje su donatori namijenili najsiromašnijim zemljama svijeta, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Covax, koji bi takvim državama trebao omogućiti besplatno cjepivo, a financiraju ga i doniraju bogatije zemlje, dosad je distribuirao 152 milijuna doza u 137 siromašnijih država.

U tjednom izvješću objavljenom u srijedu WHO ističe da je na nedavnom sastanku UN-ova tima za krizne situacije obznanjeno da će se sustavu Covax "donirati povećan broj doza cjepiva, što će u idućih šest do osam tjedana osigurati 250 milijuna dodatnih doza".

Indijski institut Serum, veliki proizvođač cjepiva farmaceutske tvrtke AstraZenece, u početku je trebao imati vodeću ulogu u isporuci cjepiva u sklopu sustava Covax, ali je zbog naglog širenja pandemije u toj zemlji službeni New Delhi zabranio izvoz da bi zajamčio suzbijanje širenja koronavirusa na području Indije.

Stoga Covax sve češće ovisi o donacijama najbogatijih zemalja svijeta koje su kupile više doza cjepiva, nego što im je zapravo potrebno.

"Globalna potražnja za cjepivom daleko premašuje ponudu, a milijuni najugroženijih ostaju nezaštićeni. Znamo da je cijepljenje naša najbolja zaštita od svih novih varijanti", rekao je čelnik Udruge za cjepiva (Gavi), Seth Berkley.

Gavi je, uz WHO i Koaliciju za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI), jedan od partnera sustava Covax.

WHO neprestano osuđuje nejednakost u pristupu cijepljenju između stanovnika siromašnih zemalja i onih bogatih.

Akcija cijepljenja protiv covida-19 u srijedu je najavljena u Tanzaniji. Burundi, Eritreja, Haiti i Sjeverna Koreja jedine su zemlje u kojima dosad još nije ni započela kampanja cijepljenja.

Tanzanija je u subotu u sklopu sustava Covax dobila više od milijun doza cjepiva Johnson&Johnson. Donator su Sjedinjene Države.

Pozivajući se na New York Times, mlada aktivistica Greta Thunberg napisala je da je dosad 84 posto doza primijenjeno u zemljama s visokim i višim srednjim dohotkom, a 0,3 posto iskorišteno je u državama s niskim dohotkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:53