UPORNI VIRUS

Svjetska zdravstvena organizacija: Koronom je diljem svijeta zaraženo barem 800 milijuna ljudi

Do sada je zaraza novim koronavirusom potvrđena kod više od 35 milijuna ljudi, no WHO smatra da je točna brojka bliže 800 milijuna
Ilustracija
 Adek Berry/AFP

Jedan od svakih deset ljudi na svijetu možda je bio inficiran covidom-19, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše BBC. No, visoki dužnosnici WHO-a procjenjuju da je velik dio svjetske populacije još uvijek u visokom riziku da se zarazi.

Do sada je zaraza novim koronavirusom potvrđena kod više od 35 milijuna ljudi, no WHO smatra da je točna brojka bliže 800 milijuna. Stručnjaci već dugo govore kako stvarni broj zaraženih uvelike nadmašuje onaj službeni.

Sastanak visokih dužnosnika WHO-a održan je u Ženevi u Švicarskoj kako bi se na njemu raspravljalo o odgovoru na pandemiju.

Deset mjeseci nakon početka pandemije, njezin kraj još se ne nazire. Nekoliko zemalja zahvatio je drugi val nakon što su popustili s nekim restrikcijama pa su brojke zaraženih čak i više nego u prvom valu.

Procjenu da je oko deset posto populacije bilo u kontaktu s virusom iznio je Mike Ryan, izvršni direktor WHO-a zadužen za hitne zdravstvene programe. - Brojevi variraju između zemalja te između urbanih i ruralnih sredina te različitih grupa, kaže Ryan.

- No, ovo znači da je velik dio čovječanstva još uvijek u riziku da se zarazi. Znamo da će se pandemija nastaviti razvijati, no također znamo da su nam dostupni alati koji mogu spriječiti transmisiju i spasiti ljudske živote.

Pozivajući na solidarnost i čvrsto vodstvo svih zemalja, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je pandemija zahvatila različite zemlje nejednakim intenzitetom.

- Iako su sve zemlje pogođene, moramo imati na umu da je ovo neujednačena pandemija. Oko 70 posto svih slučajeva zabilježeno je u desetak zemalja, a polovina svih smrtnih slučajeva zabilježena je u svega tri zemlje.

Od covida-19 je do danas umrlo više od milijun ljudi, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins. Nakon SAD-a, najviše zaraženih imaju Indija i Brazil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:58