BITKA PROTIV COVIDA

Svjetska zdravstvena organizacija: Pandemija u azijsko-pacifičkoj regiji u ‘kritičnoj fazi‘

Regionalni direktor WHO-a za zapadni Pacifik istaknuo je da se broj covid zaraza i smrti u azijsko-pacifičkim zemljama "naglo povećava"
Jedinica intenzivne njege u bolnici u Yokohami
 Yasuyoshi CHIBA/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da ja pandemija covida-19 u azijsko-pacifičkoj regiji u "kritičnoj fazi" i da se mora učiniti sve kako bi ograničilo širenje koronavirusa i izbjegle opasnije varijante.

Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za zapadni Pacifik, istaknuo je da se broj covid zaraza i smrti u azijsko-pacifičkim zemljama "naglo povećava" uglavnom zbog vrlo zarazne delta varijante koronavirusa.

U prva tri tjedna kolovoza u toj regiji je bilo 10 posto globalnih zaraza covidom-19 i više od osam posto globalnih smrti, dodao je.

"U ovoj kritičnoj fazi pandemije, nastavimo zajedno raditi", rekao je Kasai na online konferenciji za medije.

"U našoj je moći smanjiti prijetnju virusa tako što ćemo maksimalno iskoristiti svaki alat koji imamo danas u borbi protiv njega."

Uz valove koronavirusa u nekoliko zemalja u regiji, idućih mjeseci moguća su dva scenarija, rekao je Kasai.

U prvom scenariju rizik od covida-19 može se smanjiti i njime upravljati kao sezonskom gripom i drugim bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem, preventivnim mjerama i kratkim, ciljanim mjerama protiv izbijanja, rekao je.

"U drugom scenariju mogu se razviti još opasnije varijante, varijante koje se još lakše šire, uzrokuju teža oboljenja ili su otporna na postojeća cjepiva", dodao je.

Kasai je upozorio da se potonji scenarij "i svi povezani zdravstveni, socijalni i gospodarski troškovi...trebaju izbjeći ako je moguće".

"Najbolji način je da učinimo sve što možemo da odmah ograničimo širenje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:55