VRAĆAJU SE VELIKI KONCERTI?

Svjetska zdravstvena organizacija u novim preporukama predlaže povratak masovnih okupljanja na otvorenom prostoru

INmusic 2019.
 Marko Todorov / CROPIX

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila ažurirano uputstvo u kojima državama predlaže ponovno održavanje masovnih događaja na otvorenom prostoru. Dokument pod nazivom „Ključne preporuke za planiranje masovnih okupljanja u uvjetima pandemije korona virusa“ govori o sigurnosti masovnih okupljanja, kao što su to glazbeni, vjerski i sportski događaji.

Ažurirane preporuke se oslanjaju na nova saznanja o pandemiji dobivena u prošlim tjednima i savjetuju organizatore da događaje organiziraju na otvorenom prostoru ukoliko je to moguće, uz eventualna ograničenja u broja posjetitelja u skladu s ukupnom zdravstvenom situacijom država ili regija.

Suprotno uputstvima iz ožujka, kada je Svjetska zdravstvena organizacija savjetovala odgađanje masovnih okupljanja, nova uputstva ukazuju na to da bi vlasti trebale prepoznati pozitivnu ulogu ovakvih manifestacija u kulturnom životu svakog društva te razmotriti dopuštanje masovnih okupljanja. U dokumentu se navodi da masovna okupljanja nisu samo rekreacijski događaji, već značajno utječu na mentalno i fizičko zdravlje velikog broja pojedinaca.

Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje i na činjenicu kako ovakve manifestacije osiguravaju zapošljavanje velikog broja ljudi i predstavljaju značajan izvor prihoda, kako osobama zaposlenim na njihovoj realizaciji, tako i mjestima u kojima se održavaju.

U novoj preporuci WHO-a se ističe kako budući da masovna okupljanja imaju znatan politički, kulturni, društveni i ekonomski doprinos, na vlastima je da procjene značaj i neophodnost konkretnog događaja i razmotre opciju njegovog održavanja, pod uvjetom da su uzeti u obzir svi rizici po javno zdravlje i da su poduzete adekvatne mjere u cilju njihovog ublažavanja.

Svjetska zdravstvena organizacija također savjetuje kako bi naročito osjetljive društvene grupe poput starijih osoba i dalje trebale izbjegavati ovakva okupljanja, ali i da bi na mjestima održavanja manifestacija trebalo osigurati posebne objekte za izolaciju u slučaju da u tijeku događaja netko od posjetitelja pokaže bilo kakve simptome bolesti.

Ostale preporuke obuhvaćaju ograničenje kapaciteta događaja, po uzoru na brojne zemlje koje su to već same propisale u Europi, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama i dijelovima Azije, ali i osiguravanje masovne dostupnosti sredstava za dezinfekciju posjetiteljima događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:51