FINANCIJE

Svjetske burze porasle, očekuje se nešto sporiji tempo povećanja kamata

Makroekonomski podaci pokazuju da poslovne aktivnosti u SAD-u slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača gospodarstva, usporava

Burza u New Yorku

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro središnje banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom da inflacijskih pritisci pomalo popuštaju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,81 posto, na 34.347 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 4.026 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 11.226 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje objavi zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke, koji je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi se uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata.

To je učvrstilo tezu da će Fed u prosincu povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

A usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike moguće je jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti u SAD-u slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača gospodarstva, usporava.

No, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cijenu novca – na 4,75 ili čak 5,00 posto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

O kretanju inflacije ovisit će i potezi ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu.

Tako je, primjerice, južnokorejska središnja banka prošloga tjedna povećala kamate za 0,25 postotnih bodova, manje nego prijašnjih mjeseci, dok su monetarne vlasti Novog Zelanda povećale cijenu novca za rekordnih 0,75 postotnih bodova.

Razloge za zabrinutost ulagače predstavlja, pak, daljnji rast broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, šesti tjedan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 7.486 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,85 posto, na 14.541 bod, a pariški CAC 1 posto, na 6.712 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, na 28.283 boda.

ZSE: Crobex indeksi prošloga tjedna porasli, promet skroman

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi porasli, ponajviše na samom kraju tjedna, no i dalje uz skroman promet, što ukazuje na oprez investitora zbog neizvjesnih gospodarskih izgleda.

Crobex indeks prošli je tjedan porastao 0,6 posto, na 1.914 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 1.131 bod.

Glavni dionički indeksi tijekom tjedna bilježili su vrlo blage promjene, tek su u petak znatnije ojačali, pri čemu Crobex za 0,58 posto, a Crobex10 za 0,4 posto, nakon što je Državni zavod za statistiku objavio da je BDP u trećem ovogodišnjem tromjesečju porastao po stopi od 5,2 posto na godišnjoj razini.

To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, no to je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Međutim, na kvartalnoj razini, BDP je u trećem tromjesečju smanjen za 0,4 posto.

Iz Hrvatske gospodarske komore u petak su naveli kako očekuju daljnje gospodarsko usporavanje u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju, a iz Hrvatske udruge poslodavaca da očekuju tehničku recesiju.

Među sektorskim indeksima na ZSE, najviše je na dobitku prošloga tjedna bio Crobexturist, za 1,33 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 20,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,8 milijuna više nego u tjednu ranije, koji je bio skraćeni zbog neradnog petka.

Najveći promet imala je dionica Podravke, 4,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,86 posto, na 648 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od 2,8 milijuna kuna i padom cijene za 0,29 posto, na 174 kune.

Znatniji promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren je još dionicom Atlantic grupe, čija je cijena ojačala 0,62 posto, na 324 kune.

Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Vira, poskupjevši 8,2 posto, na 66 kuna, te Plave Lagune, za 7,36 posto, na 1.750 kuna.

Najveći pad cijene, pak, zabilježila je dionica Đuro Đakovć grupe, za 21 posto, na 146 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je cijena njih 16 porasla, 30 pala, a sedam stagnirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:01