TJEDNO IZVJEŠĆE

Svjetske burze porasle, strahovanja od bankarske krize splasnula

Ulagači se nadaju da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa
 Timothy A. Clary/Afp

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja od bankarske krize i jer se ulagači nadaju da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 3,2 posto, na 33.274 boda, dok je S&P 500 skočio 3,5 posto, na 4.109 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 12.221 bod.

U cijelom prvom kvartalu Dow Jones porastao je 0,4, a S&P 500 oko 7 posto. Nasdaq je, pak, skočio 16,8 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od drugog tromjesečja 2020. godine.

Snažan rast S&P i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon oštrog pada u prošloj godini. Cijene dionica u tom sektoru porasle su u prvom tromjesečju u prosjeku 21,5 posto.

S druge strane, najveći pad u prvom kvartalu zabilježio je financijski sektor, oko 6 posto, dok je KBW indeks regionalnih banaka potonuo 18,6 posto.

Posljednjih se dana bankarski sektor stabilizirao, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke tjednima bio pod pritiskom.

Pozitivno na tržište utječe i nada ulagača da je ciklus povećanja kamata američke središnje banke pri kraju.

Posljednji makroekonomski podaci pokazuju, naime, da se rast gospodarstva postupno usporava, da inflacijski pritisci popuštaju i da se tržište rada postupno ‘hladi‘.

„Tržište je zadovoljno zbog popuštanja inflacijskih pritisaka jer to pokazuje da Fedova politika daje rezultate, premda sporo”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

A to znači da bi američka središnja banka uskoro mogla završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Čelnici Feda upozoravaju da će možda trebati dodatno povećati kamatne stope kako bi se suzbila inflacija, pa se na tržištu novca procjenjuje da postoji 55 posto izgleda da će Fed na idućoj sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

No, mnogi očekuju i stanku u podizanju kamata, pa i završetak ciklusa.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,05 posto, na 7.631 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 4,5 posto, na 15.628 bodova, a pariški CAC 4,4 posto, na 7.322 boda.

Unatoč padu u ožujku za 1,3 posto, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je u prvom tromjesečju oko 7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:01