DUHOVNI VOĐA KROZ OSAM GODINA

SVJETSKI ČELNICI O ODLASKU PAPE 'Podijelili smo viziju svijeta, izgrađene oko ideje mira, pravde i solidarnosti'

 AP

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso oglasio se u ponedjeljak u povodu najave odlaska pape Benedikta XVI. ističući poštovanje prema njegovu djelovanju i zauzimanju za obranu ekumenskih vrijednosti.

"Predsjednik Barroso je s emocijama primio današnju najavu Njegove svetosti, pape Benedikta XVI. o skoroj ostavci. Barroso izražava poštovanje prema djelovanju pape Benedikta XVI. i njegovoj neumornoj potpori za obranu ekumenskih vrijednosti poput mira i uvažavanja ljudskih prava. Duh pomirenja koji je pokretao razmišljanje i djelovanje Svetog Oca također treba pozdraviti", kaže se u poruci koju je objavio Barrosov ured.

"Predsjednik Barroso se živo sjeća razgovora s Njegovom svetošću, papom Benediktom XVI, posebice prigodom privatne audijencije 2006. godine kojom prilikom smo podijelili viziju Europe i svijeta, izgrađene oko ideje mira, pravde i solidarnosti", kaže se u priopćenju.

'Benedikt XVI. će nedostajati kao duhovni vođa milijunima ljudi'

Angela Merkel, njemačka kancelarka: - Papa Benedikt XVI. donio je tešku odluku koju u doba u kojem se živi sve dulje mnoge osobe mogu razumjeti. Zbog toga Papina odluka izaziva najveće poštovanje. On jest i ostaje jedan od najvećih religijskih mislioca ovog vremena.

Barack Obama, američki predsjednik: - U ime svih Amerikanaca, suprugino i svoje ime želim izraziti poštovanje i uputiti svoje molitve Njegovoj Svetosti papi Benediktu XVI. Michele i ja se s toplinom sjećamo našeg susreta sa Svetim Ocem 2009. godine i jako cijenimo ono što smo zajedno postigli tijekom ovih godina. Crkva ima važnu ulogu u Sjedinjenim Državama i izvan njih. Zbog toga želimo sve najbolje onima koji će se uskoro okupiti kako bi izabrali nasljednika Benedikta XVI.

François Hollande, francuski predsjednik: - Francuska Republika pozdravlja odluku Pape. To je ljudska odluka vezana uz slobodnu volju koju treba poštovati.

Mario Monti, talijanski premijer: - Snažno sam potresen ovom neočekivanom viješću, ali duboko poštujem Papinu odluku. Siguran sam kako je ona inspirirana željom da do kraja služi Crkvi i da osigura to da njezino vodstvo i u budućnosti bude čvrsto kao i dosad. Ja ću osobno brižno čuvati uspomene na naše prisne razgovore kojima me Sveti Otac počastio tijekom mog rada u vladi.

Enda Kenny, irski premijer: - Odluka je donesena nakon pažljivog razmatranja i usrdnih molitvi i odraz je dubokog osjećaja dužnosti prema Crkvi, ali i razumijevanja koliki pritisak predstavlja duhovno vodstvo u modernom svijetu.

David Cameron, britanski premijer: - Benedikt XVI. će nedostajati kao duhovni vođa milijunima ljudi. Bez imalo zadrške radio je na jačanju odnosa Velike Britanije sa Svetom Stolicom. U budućnosti mu želim sve najbolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:52