PORUKA IZ VATIKANA

Svjetski dan migranata: Papa Franjo pozvao na svijet koji će biti još uključiviji

Migranti su jedna od glavnih tema njegova pontifikata, koji je započeo 2013., a i sam je iz migrantske obitelji
Papa Franjo
 Vincenzo Pinto/AFP

Papa Franjo u nedjelju je u povodu Svjetskoga dana migranata i izbjeglica na kraju tradicionalnog Angelusa pozvao na "svijet koji će biti još uključiviji".

"Pozvani smo na izgradnju još uključivijeg svijeta koji nikoga ne isključuje", poručio je Papa s prozora apostolske palače na kraju Angelusa.

"Poistovjećujem se sa svima onima koji u svijetu slave ovaj dan", istaknuo je Sveti Otac, pozdravivši na Trgu svetoga Petra predstavnike brojnih stranih zajednica koji su razvili svoje transparente.

"Trebamo hodati zajedno, bez straha, držeći stranu najugroženijima: migrantima, izbjeglicama, raseljenima, žrtvama trgovine ljudima, napuštenima", rekao je Papa, poželjevši dobrodošlicu migrantima.

Migranti su jedna od glavnih tema njegova pontifikata, koji je započeo 2013.

I sam iz obitelji talijanskih migranata koji su se nastanili u Argentini, Papa je pozvao vjernike i turiste da razgledaju monumentalnu skulpturu u glini i bronci na Trgu svetoga Petra čije je postavljanje organizirao u rujnu 2019. godine, a predstavlja stotinu četrdeset migranata iz različitih zemalja, različitih vjera i iz različitih povijesnih razdoblja.

"Ne zatvarajmo oči pred njihovom nadom da će ponovno početi živjeti", rekao je Franjo, koji je ranije općenitije osuđivao isključivanje i odbacivanje, "razloge brojnih velikih zala u povijesti, apsolutizma koji je često završavao diktaturama i golemim nasiljem nad onim što je drugačije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 07:43