KAOS U BRAZILU

Svjetski hotspot za viruse: ‘Najgora vlada, 362 tisuće mrtvih... Ovo je humanitarna katastrofa!‘

U odgovoru na pandemiju nije bilo koordinacije, nije bilo javnog očitovanja o tome da je riječ o ozbiljnoj bolesti. Znanost je stavljena po strani
Prizor iz Manausa
 Michael Dantas

Organizacija Liječnici bez granica oštro je kritizirala brazilsku vladu zbog nemarnog pristupa u borbi protiv Covida-19 zbog čega se, naveli su 'Liječnici bez granica', zemlja našla u humanitarnoj katastrofi za koju se očekuje da će se pojačati idućih tjedana.

- Moram biti jako jasan: nemar brazilske vlade koštao je života građana - izjavio je međunarodni predsjednik organizacije Christos Christou.

Naime, broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s Covidom prešao je 362.000 u toj zemlji, koja je sada drugoplasirana iza Sjedinjenih Država kada je riječ o toj crnoj brojci.

Liječnička organizacija optužila je za nemar konzervativnu vladu na čelu s Jairom Bolsonarom koji je na početku pandemije tvrdio da je virus bezopasan i borio se protiv zatvaranja jer je štetilo biznisu.

- U odgovoru na pandemiju nije bilo koordinacije, nije bilo javnog očitovanja o tome da je riječ o ozbiljnoj bolesti. Znanost je stavljena po strani.

Raspačavale su se lažne vijesti, a zdravstveni radnicu su prepušteni sebi - izjavila je Meinie Nicolai, direktorica organizacije dodajući da su vlasti promovirale nedokazane nemedicinske terapije.

Nicolai je na pitanje je li Bolsonarova vlada najgore odgovorila na pandemiju od svih svjetskih vlada rekla da se slaže s tom konstatacijom.

- Je li najgora na svijetu po tome da nije implementirala mjere koje su davale rezultate drugdje na svijetu? Rekla bih da jest - izjavila je govoreći o strašnom stanju u brazilskim bolnicama.

I u međunarodnim krugovima širi se bojazan da nekontrolirano širenje pandemije u Brazilu predstavlja svjetski hotspot i prijetnju, a posebice kada je riječ o širenju, čini se, opasnije brazilske varijante virusa koja se povezuje s brazilskom Amazonom.

Francuzi su zbog toga ovog tjedna prekinuli zračne veze s Brazilom, Britanci su upozorili da se ne putuje u Brazil ako nije neophodno, a govorilo se o "apsolutno dramatičnoj situaciji u Brazilu". Sada iz Liječnika bez granica kritiziraju tamošnju vladu, ističući kako bi stanje na terenu u Brazilu moglo biti još gore u idućim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:48