SASTANAK U MEKSIKU

Svjetski lideri na summitu G20: Grčka jest i ostaje u zoni eura

 AP

LOS CABOS - Čelnici skupine G20 koja okuplja bogate i zemlje s gospodarstvima u naglom usponu počeli su u ponedjeljak navečer sastanak na vrhu u meksičkom Los Cabosu posvećen prijetnjama europske krize po svjetski gospodarski rast.

Sedmi po redu summit G20 počeo je brojnim bilateralnim susretima, poput onoga američkog i ruskog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina tijekom kojeg su dvojica predsjednika pronašli "brojne dodirne točke" u pristupu situaciji u Siriji, kako je to potvrdio ruski predsjednik Putin. Obojica predsjednika zajedno su pozvali, unatoč razlikama u pogledu na krizu u Siriji, na "trenutačno zaustavljanje nasilja" ocjenjujući kako Sirijci trebaju moći izabrati svoju budućnost "na demokratski način".

Zemlje skupine G20 ističu u prijedlogu svoje završne izjave kako "Grčka jest i ostaje u zoni eura" no da ona "mora ispuniti preuzete obveze" kako bi se popravila gospodarska i politička situacija, doznaje se pri francuskom predsjedništvu. Čelnici ovih zemalja ističu kako Grčka "treba ostati i ostat će" u zoni eura, no da se treba držati preuzetih aranžmana.

G20 izrazio je tako svoje mišljenje nakon što je na nedjeljnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj pobijedila konzervativna Nova demokracija, koja bi trebala formirati koalicijsku vladu u korist eura.

Nakon više tjedana političke nesigurnosti Grčka i dalje ostaje u teškoj gospodarskoj situaciji i naći će se početkom srpnja bez dovoljno novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2021 18:13