IZRAZI SUĆUTI

Svjetski moćnici se opraštaju od Elizabete II.: ‘Bila je najveći igrač u povijesti svijeta zadnjih 70 godina‘

Izrazi sućuti obitelji i britanskom narodu te pohvale ‘postojanoj‘ kraljici zaredali su u četvrtak navečer iz Europe i svijeta

Kraljica Elizabeta II.

 Justin Tallis/Afp

Izrazi sućuti obitelji i britanskom narodu te pohvale "postojanoj" kraljici Elizabeti II. koja je utjelovila trajne vrijednosti, bila "uzor", "simbol domovine" i "stoljeća" te "nadahnuće", zaredali su u četvrtak navečer iz Europe i svijeta nakon objave vijesti o njezinoj smrti u dobi od 96 godina.

"Postojana" Elizabeta II. utjelovila je "važnost trajnih vrijednosti", napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Današnji je "dan velikog gubitka", ali kraljica je ostavila "veliku ostavštinu", ona je "dirnula živote milijuna ljudi u svijetu", "ona je bila uzor svima nama", a "meni osobno nadahnuće", rekla je britanska premijera Liz Truss koju je prije samo dva dana potvrdila kraljica Elizabeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast "velikoj prijateljici Francuske, kraljici srca" koja je "obilježila svoju zemlju i stoljeće" te "utjelovila kontinuitet jedinstva britanske nacije dulje od 70 godina":

I bivši šef francuske države Nicolas Sarkozy pozdravio je njezinu ostavštinu kazavši da je Elizabeta II. "bila simbol nepobjedivog prijateljstva naša dva naroda".

"Kraljica Elizabeta je žena koja je pisala povijest", poručio je njemački predsjednik Frank -Walter Steinmeier.

Irski premijer je uz izraze sućuti britanskom narodu istaknuo njezin "ključan" posjet 2011. čime je postala prvi monarh koji je stigao u tu zemlju otkako je stekla neovisnost od Londona prije gotovo stotinu godinu.

"Njezin državni posjet Irskoj 2011. bio je ključni korak u normalizaciji odnosa s našim najbližim susjedom. Taj posjet bio je golem uspjeh, uglavnom zbog brojnih pažljivih poteza i toplih riječi Kraljice", rekao je."U najcrnjim danima pandemije koronavirrsua, pokojna kraljica snažno je progovorila o svjetlu koje nikakav mrak ne može pobijediti", poručio je nadbiskup Canterubrryja Justin Welby i poželio da "počiva u miru i uzdigne se do slave".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je da se "divio njezinu dostojanstvu, predanosti diljem svijeta", kraljici koja je bila "dobar prijatelj Ujedinjenih naroda", "duboko predana humanitarnom radu i ekološkim pitanjima i koja je dirnula izaslanike na samitu u klimi COP26 u Glasgowu".

"Njezino Veličanstvo bila je stup našeg vremena. Njezino je vodstvo bilo nadahnuće za njezinu naciju", rekao je indijski premijer Narendra Modi izrazivši duboko žaljenje zbog gubitka.

"Bila je stalno prisutna u našim životima i njezino služenje Kanađanima ostat će važan dio naše povijesti", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Sućut je izrazila i Bijela kuća Ujedinjenom Kraljevstvu i narodu UK-a.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell ocijenio je da je kraljičino impozantno vladanje obuhvatilo ključne događaje 20. i 21. stoljeća. Njezin "doprinos izgradnji mira i pomirbe je jedinstven",

"Postojana i mudra, svoj dugi život posvetila je služenju britanskom narodu", napisao je nizozemski kralj Willem-Alexander.

Izraze sućuti uputili su i norveška kraljevska obitelj, češki premijer Peter Fiala, potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum koji je rekao da "nevjerojatno cjeloživotno služenje UK-u (kraljice Elizabete II.) nema usporedbe u našem modernom svijetu"-

Za talijanskog premijera Marija Draghija kraljica Elizabeta II. bila je najveći igrač u povijesti svijeta zadnjih 70 godina i "predstavljala je UK i Commonwealth uravnoteženo, mudro, poštujući institucije i demokraciju"..."osiguravala je stabilnost" u kriznim vremenima".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je duboku žalost zbog smrti kraljice Elizabete II., što je "nenadoknadiv gubitak za UK i Commonwealth".

Sućut kraljevskoj obitelji i britanskoj naciji izrazio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da je Elizabeta II. naraštajima bila izvor nadahnuća.

"Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština", poručio je predsjednik hrvatske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2023 17:38