STIŽE NOVAC

Svjetski monetarni fond odobrio 900 milijuna američkih dolara za Ukrajinu

‘Unatoč delikatnim vremenima i teškoj situaciji ukrajinsko gospodarstvo se pokazalo otpornim i u vrijeme ruske invazije‘

Volodimir Zelenski

 Christine Olsson/tt/Shutterstock Editorial/Profimedia/Christine Olsson/tt/shutterstock Editorial/profimedia

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u ponedjeljak isplatu od 900 milijuna američkih dolara za Ukrajinu i njene potrebe tijekom ruske agresije na tu državu.

U pitanju je druga revizija kreditnog programa za Ukrajinu, a ujedno se direktorica MMF-a Kristalina Georgieva sastala tijekom ponedjeljka s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Uz to mu je potvrdila kako je Izvršni odbor MMF-a jednoglasan u potpori njegovoj zemlji osim, dakako, jedne države, a to je Rusija.

„Unatoč delikatnim vremenima i teškoj situaciji ukrajinsko gospodarstvo se pokazalo otpornim i u vrijeme ruske invazije i agresije koja se nastavlja. Očekujem nastavak oporavka, a ključno u svemu je vanjsko financiranje koje se mora nastaviti na pravodobnoj i predvidljivoj osnovi“, izjavila je tom prilikom Georgieva.

Ukrajinske vlasti mogu odmah povući spomenutih 900 milijuna američkih dolara pomoći čime su se ukupna sredstva MMF-a za Ukrajinu ove godine povećala na 4,5 milijardu američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:04